Της Χριστίνας Βασιλάκη από τις Βρυξέλλες

«Δεν έχω ιδέα αν αυτά που λέει η Ελληνική κυβέρνηση είναι σωστά ή λάθος. Είναι εξαιρετικά νωρίς για να έχουμε βέβαιη άποψη για το πλεόνασμα», ανέφερε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δηλώνοντας «έκπληκτος» για την αυτοπεποίθηση των ελληνικών αρχών.

 
Όπως όλα δείχνουν, η Eurostat θα έχει καταλήξει σε ένα νούμερο όχι πριν τις 22 – 23 Απριλίου και οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους. Άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, γνωστός για την καυστική του διάθεση, «ξέρουμε περιπτώσεις που οι διορθώσεις σε δημοσιονομικά στοιχεία  συνεχίζονταν μέχρι και δύο χρόνια μετά».
 
Όσον αφορά την πολυπόθητη επιστροφή της Τρόικα, φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει αρκετά -αν και υπάρχουν ακόμα κάποιες μικρές εκκρεμότητες- και αναμένεται να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, λίγο μετά το Eurogroup. Αυτό όμως, ξεκαθαρίζουν οι Βρυξέλλες, «δε σημαίνει απαραίτητα ότι η αξιολόγηση είναι κοντά στη ολοκλήρωσή της. Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά επί τόπου».
 
Συγκεκριμένα, ασκείται σημαντική πίεση στην Αθήνα να «τρέξει» το κλείσιμο της αξιολόγησης, έτσι ώστε να υπάρξει μια πρώτη επικυρωτική απόφαση στο Eurogroup της 10ης  Μαρτίου και να δρομολογηθεί έπειτα η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
 
Οι δύο ημερομηνίες-ορόσημα συμπίπτουν με τις λήξεις ομολόγων «πολλών δισεκατομμυρίων», όπως εξηγεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αν το πρωτογενές πλεονάσμα είναι όντως σημαντικό, σημαίνει ότι η Ελληνική κυβέρνηση δε θα χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση από εξωτερικές πηγές για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του κράτους.  Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τη ζωή όλων μας. Ωστόσο, μη ξεχνάμε ότι στα μέσα Μαΐου, θα πρέπει να ξοφληθούν ομόλογα πολλών δισ.», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι είναι προς όφελος όλων να έχει κλείσει η αξιολόγηση «πολύ πριν».  
 
Το επόμενο καμπανάκι για την Ελληνική κυβέρνηση, θα χτυπήσει στα τέλη Αυγούστου και οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να δουλέψουν εν μέσω θερινών διακοπών επί «της ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων και των συμπερασμάτων».
 
Σχετικά με τις μετέπειτα αποφάσεις που αναμένονται για την Ελλάδα, όταν επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του προγράμματος, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει αυτή η συζήτηση, πάντως υπάρχει βούληση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο μέχρι τη λήξη του, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014 για την ΕΕ και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 για το ΔΝΤ.