Έντονες κόντρες έχει πυροδοτήσει το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, με τους γιατρούς να αρνούνται να παραδώσουν τα κτίρια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως αστικά Κέντρα Υγείας ενταγμένα στο ΕΣΥ.
 
Το βράδυ της Δευτέρας δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ. Προβλέπει μεταξύ άλλων το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, καθώς και την ένταξη 8.500 εργαζομένων στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
 
Σε διευκρινιστικό του σημείωμα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το προσωρινό «κλείσιμο» των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και τις αντιδράσεις των γιατρών, το υπουργείο Υγείας εξηγεί ότι για το διάστημα των 30 ημερών, που θα διαρκέσει η μετάβαση των πολυιατρείων στον νέο φορέα ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας.
 
«Επτά ημέρες έχουν στη διάθεση τους οι γιατροί, για να επιλέξουν αν θα έρθουν στον ΕΟΠΥΥ ή όχι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Μόνοι τους κατέστησαν αυτή τη διαδικασία αναπόφευκτη», ανέφερε και εξήγησε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει η μεταρρύθμιση εν λειτουργία, ωστόσο, ανετράπη λόγω της απεργίας των γιατρών.

«Για οριστική ταφόπλακα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφήνοντας έωλους χιλιάδες γιατρούς και εκατομμύρια ασθενείς» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), και καλεί τους συμβεβλημένους γιατρούς-μέλη του «να αναστείλουν τώρα τις συμβάσεις τους, οι οποίες ούτως ή άλλως τον επόμενο μήνα καταργούνται και να συνταχθούν, ολοι μαζί, σε μια πανιατρική προσπάθεια διεκδίκησης της επιβίωσής τους μέσα από συλλογικές συμβάσεις».
 
Ο ΙΣΑ προτείνει μια μεταρρύθμιση από μηδενική βάση που θα επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή γιατρού σε κάθε ασθενή, και τη συμμετοχή όλων των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ μέσα από συλλογικές συμβάσεις, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. 
 
Παράλληλα, καλεί τους γιατρούς να δώσουν το «παρών» την Τετάρτη στις 13:00 στην Πανιατρική-Πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ.