Της Βασιλικής Σιούτη

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, από τις 18 Ιανουαρίου του 2004 με τηλεγράφημα του προς τον  τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο, ο πρέσβης της χώρας στο Λίβανο, Ν. Βαμβουνάκης  ζητούσε να ενημερωθεί για το έργο της εν λόγω ΜΚΟ,  καθώς δεν είχε καμία εικόνα, αλλά ουδέποτε του απάντησαν. Να σημειωθεί ότι για την «αποναρκοθέτηση του Λιβάνου» η ελληνική ΜΚΟ είχε λάβει περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, για …225 νάρκες.  Το κόστος για να καταστραφεί μία νάρκη κυμαίνεται από 300 – 1.000 ευρώ. Ακόμα και με το ακριβότερο κόστος δηλαδή,  το έργο της ΜΚΟ κόστισε κάπου 225.000 ευρώ, ενώ στο ελληνικό δημόσιο στοίχισε 4.000.000 ευρώ.

Ο έλληνας διπλωμάτης ωστόσο, συνέχισε να «ενοχλεί» το υπουργείο και μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, όταν στη θέση του Ανδρέα Λοβέρδου είχε καθίσει ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Ακολούθησαν περισσότερα κι αναλυτικότερα τηλεγραφήματα για την εν λόγω ΜΚΟ, ωστόσο όχι μόνο κανείς δεν θέλησε να το ερευνήσει, αλλά εκφράστηκε και δυσφορία για την επιμονή του πρέσβη να κάνει υποδειγματικά τη δουλειά του – για κακή τους τύχη, καθώς δεν είναι και τόσο σύνηθες αυτό. Ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στο Λίβανο, εξηγούσε ότι σύμφωνα με το νόμο η πρεσβεία θα πρέπει να ελέγξει το έργο, αλλά τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ το απέφευγαν.  Διπλωμάτες του ΥΠΕΞ που είχαν λάβει γνώση του περιεχομένου των επιστολών, μιλάνε για «κείμενα καταπέλτη».

 
Ο Ανδρέας Λοβέρδος , ωστόσο, όταν ρωτήθηκε  στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας για τις ΜΚΟ και το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»,  διαβεβαίωνε ότι όλα είναι νόμιμα και ελεγμένα ακόμα και από τον ΟΗΕ. Δήλωνε  μάλιστα ότι  έχει διαπιστώσει και με προσωπική κι επιτόπια έρευνα το σπουδαίο έργο αποναρκοθέτησης της ΜΚΟ. Ερωτήσεις για τη δράση της ΜΚΟ που κινούσε υποψίες,  είχε δεχθεί και ο πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας του ΠΑΣΟΚ «Εξόρμηση», Κώστας Τζεβελέκος, που υποστήριζε κι αυτός ότι είναι όλα νόμιμα και ελεγμένα από το ΥΠΕΞ.

Φωτογραφία: Ντοκουμέντο από την ιστοσελίδα της ΜΚΟ που έχει πλέον κατέβει


Όσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης των ΜΚΟ, ξέρουν ότι κανένας «περαστικός» δεν θα μπορούσε να λάβει αυτά τα ποσά. Όλες οι οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ για έργα που ποτέ δεν διαπιστώθηκε ούτε αν έγιναν, ούτε πόσο κόστισαν, ήταν φίλοι και γνωστοί των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Εξωτερικών. Για αυτό και ποτέ το ΥΠΕΞ δεν ζήτησε από τις πρεσβείες να διεξάγει ελέγχους, όπως ο νόμος όριζε. Αντίθετα, όσοι διπλωμάτες το επιχείρησαν, έπεσαν σε δυσμένεια.
 
Οι δικαιολογίες του Γιώργου Παπανδρέου δεν πείθουν κανένα φυσικά, ούτε του Άλεξ Ρόντου, ο οποίος κινούσε τα νήματα με τις ΜΚΟ και χρηματοδοτούσε αδρά ακόμα και τη δική του ΜΚΟ, την IOCC. Εξίσου υπόλογη όμως είναι και η κυβέρνηση Καραμανλή που θα έβαζε τέλος στο «σπάταλο κράτος». Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης συνέχισε το πάρτι των ΜΚΟ, ευνοώντας σκανδαλωδώς ΜΚΟ γνωστών και φίλων. Κατά τη δική του περίοδο μάλιστα, πλήθος κονδυλίων (ειδικά της ΜΚΟ του προσωπικού του φίλου καθηγητή Σπ.Φλογαίτη) για την αναπτυξιακή βοήθεια σε τρίτες χώρες, κατέληγαν στη Ροδόπη, η οποία τυγχάνει να είναιν η εκλογική του περιφέρεια.
 
Ο Α.Λοβέρδος, υφυπουργός Εξωτερικών από το 2002-2004  και αρμόδιος για τις Μ.Κ.Ο,  προφανώς θα κληθεί κι αυτός από τη δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις, καθώς κανένας διπλωματικός υπάλληλος δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε χωρίς εντολή του αρμόδιου υφυπουργού.

Κι ενώ κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος του έργου που έχει πραγματοποιηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υφυπουργός Εξωτερικών  στις 6.10.2003 έσπευδε να διαβεβαιώσει για τη σπουδαιότητα του: «Είχαμε πει και στο παρελθόν ότι μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι το έργο αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ναμπατίγιε του Ν. Λιβάνου. Υπεύθυνη για την πορεία και την πρόοδο του έργου αυτού είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης… Είχαμε πρόσφατα, την εξαιρετική τιμή η δράση αυτή να τύχει αναφοράς στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Προσωρινή Δύναμη στο Λίβανο (UNIFIL), όπως κατατέθηκε και εξετάζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ειδικότερα, στην έκθεση για την περίοδο από 15 Ιανουαρίου 2003 ως 23 Ιουλίου 2003, και στο τμήμα που αναφέρεται στην κατάσταση στην περιοχή επιχειρήσεων της UNIFIL, γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης που χρηματοδοτείται από την Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συνέβαλε στην “εντυπωσιακή πρόοδο που υπήρξε στις προσπάθειες αποναρκοθέτησης” με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, της Κυβέρνησης του Λιβάνου και διαφόρων δωρητών.  Η αναφορά αυτή αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνεται από τη διεθνή κοινότητα στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και της εύστοχης επιλογής και διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται στις Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις».
 
Στην έκθεση του ΟΗΕ, όμως, αντίθετα με όσα υποστήριζε ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν υπήρχε καμία ειδική και συγκεκριμένη αναφορά στο έργο της ελληνικής ΜΚΟ που να αποδεικνύει και την «εύστοχη επιλογή της διαχείρισης των κονδυλίων»,  όπως μπορεί επίσης να διαπιστώσει κανείς από το απόσπασμα της Έκθεσης ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε στις 23.7.2003, στην οποία αναφέρεται ο Α. Λοβέρδος: 
 
«In southern Lebanon as a whole, collaboration between the United Nations, the Government of Lebanon and various donors has made possible dramatic progress in demining efforts. Well ahead of schedule, the Operation Emirates Solidarity project has cleared over 4 million m2 and over 33,000 anti-personnel mines, some 1,500 anti-tank mines and 1,700 pieces of unexploded ordnance. A demining project funded by the Government of Greece was initiated in the Nabatieh area. The Lebanese Army engineer regiment has been clearing areas along the Blue Line in the vicinity of Markabe and Abbasieh. The United Nations continued to coordinate international assistance to the Government of Lebanon through my Personal Representative and the United Nations Development Programme (UNDP).

Διαβάστε εδώ τη ανακοίνωση της Vodafone όταν και αυτή δήλωνε παρών στο έργο της αποναρκοθέτησης.