Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» φαίνεται να βρίσκονται οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, παρακολουθώντας τις σταδιακά κλιμακούμενης έντασης κινήσεις της Μόσχας.
 
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας κάλεσε σε γενική επιστράτευση της ένοπλες δυνάμεις προκειμένου “να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του εδάφους της Ουκρανίας”.
 
Δεν εγκαταλείπουν ωστόσο τη διπλωματική οδό και το ουκρανικό κοινοβούλιο με ψήφισμά του όπως και ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας καλεί ΗΠΑ και Μ.Βρετανία να αποστείλουν παρατηρητές στην Κριμαία ενώ αναμένουν και την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίας των πρέσβεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει την Κυριακή. 
 
Ο φόβος πάντως μιας περαιτέρω κλιμάκωσης είναι έκδηλος και «φωτογραφίζεται» στις αναρτήσεις στο Twitter του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Αντρέι Γιατσένιουκ: «Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν είναι απειλή είναι κήρυξη πολέμου στη χώρα μου» ενώ σύμφωνα με τον Guardian δήλωσε ότι η Ουκρανία “βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής”. 

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι στο μεταξύ οι πληροφορίες που διαρρέουν και παρουσιάζουν ένα «σκηνικό» διάλυσης στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και στρατού στην Κριμαία. 
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti νωρίτερα, είχαν καταγραφεί μαζικές παραιτήσεις στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που υπηρετούν στην περιοχή ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έχουν προσχωρήσει στις «δυνάμεις» φιλορώσου Πρωθυπουργού της Κριμαίας. Το Κίεβο ωστόσο διαψεύδει τις πληροφορίες. 
 
Αρκετές δε στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν ανακαταληφθεί και φυλάσσονται από άνδρες της «πολιτοφυλακής».

Αυτομόλησε ο αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας και ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας, την ώρα που το Κίεβο έχει θέσει σε συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις θεωρώντας ότι η Ρωσία της έχει κηρύξει τον  πόλεμο. Έντονες οι πιέσεις της δύσης στη Ρωσία με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν τη Μόσχα ακόμη και με οικονομικό αποκλεισμό.

Σημειώνεται ότι ο αντιναύαρχος Ντενις Μπερεζόφσκι είχε διοριστεί το Σάββατο στη θέση του επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού από την μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου.

Σήμερα ο Μπερεζόφσκι εμφανίζεται σε βίντεο να ορκίζεται ενώπιον του νέου πρωθυπουργού του Κιέβου Σεργκέι Ακσενόφ, πίστη στο λαό της Κριμαίας.
Αναφορές υπάρχουν όμως και για τη ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου Hetman Sahaidachny η οποία φαίνεται πως αυτομόλησε. Την είδηση  έσπευσαν να επιβεβαιώσουν διπλωματικές πηγές στη Μόσχα.  Ο κυβερνήτης της φρεγάτας φέρεται πως αρνήθηκε να ακολουθήσει τις διαταγές του Κιέβου για να επιστρέψει στο λιμάνι της μετά από συμμετοχή σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κόλπο του Άντεν.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ασκεί διαδικασία δίωξης για εσχάτη προδοσία εναντίον του επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της χώρας, κατηγορώντας τον ότι παρέδωσε το αρχηγείο του, στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας, μόλις κατά την δεύτερη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του.

 

Στην Κριμαία «πυκνώνουν», σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων καθώς και ανδρών με στρατιωτική περιβολή αλλά χωρίς διακριτικά. 
 
Μια τέτοια ομάδα έχει περικυκλώσει στρατιωτική  βάση στην Κριμαία και ζητά την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών που είναι πλέον εγκλωβισμένοι. Έξω από τη βάση βρίσκονται και φιλο-ρώσοι κάτοικοι της Κριμαίας που στηρίζουν τους ενόπλους. Πληροφορίες δε αναφέρουν πως ίδιες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει και μονάδα του ουκρανικού πεζικού. 
 
Οι δε Ουκρανία απέσυρε την ακτοφυλακή από τα λιμάνια της Κριμαίας και πλέον ελλιμενίζονται στην Οδησσό και τη Μαριούπολη κίνηση που ερμηνεύτηκε ως υποχώρηση μπροστά στις ρωσικές δυνάμεις που παίρνουν πλέον υπό τον πλήρη έλεγχό τους τη χερσόνησο.
 

«Είμαστε στο χείλος της καταστροφής», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ και κατηγόρησε τη Ρωσία πως έχει κηρύξει τον πόλεμο στη γειτονική της χώρα. Το Κίεβο απαγόρευσε την είσοδο κάθε μη πολιτικού αεροσκάφους στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να αναλάβουν δραστικές πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Η Βουλή ζήτησε διεθνείς παρατηρητές για την προστασία των πυρηνικών της εργοστασίων.

Δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα ερωτηθούν εάν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της Κριμαίας από την Ουκρανία ανακοίνωσε για τις 30 Μαρτίου ο Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, ο πρόεδρος της βουλής της Αυτόνομης Περιοχής της Κριμαίας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Περίπου 1.000 ένοπλοι άνδρες απέκλεισαν σήμερα την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του. «Η 36η ταξιαρχία συνοριοφρουρών στην Περεβάλν (σ.σ. κοντά στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας) αποκλείστηκε από περίπου χίλιους ένοπλους άνδρες και περίπου 20 φορτηγά. Υπάρχει κίνδυνος επίθεσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητα των ενόπλων.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στην Ρωσία, αλλά θα ζητήσει και τη βοήθεια άλλων  κρατών, εάν η Μόσχα διευρύνει τη στρατιωτική της δραστηριότητα, δήλωσε στο CNN ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Γιούρι Σεργκέγιεβ.

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ότι έχουμε  την ικανότητα να αμυνθούμε, όπως άλλωστε αποφασίστηκε σήμερα στο κοινοβούλιο και προετοιμαζόμαστε γι΄αυτό» είπε ο Σερκέγιεβ και πρόσθεσε ότι: «Εάν τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους  ώρα με την ώρα, είναι λογικό να ζητήσουμε στρατιωτική και άλλου είδους υποστήριξη».
Νωρίτερα, Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρωί της Κυριακής το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των “νόμιμων” ηγετών της χερσονήσου. 
 
Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού φέρεται να αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.
 
Ο δε κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωνε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία.
 
Πληροφορίες δε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ανέφεραν ότι δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία είχαν εντοπιστεί ανοικτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη που έχει υπογραφθεί για χρήση της ναυτικής βάσης από τη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή. 
 
Στη Συμφερόπολη, ο εναέριος χώρος έχει κλείσει και το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό. Οι ουκρανικές δυνάμεις καταγγέλλουν την κατάληψή του από ρώσους στρατιώτες, καθώς και την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων στη Σεβαστούπολη και την Κιρόφσκογε.

Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα κατά της Ρωσίας. Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαρσοβία, ανεμίζοντας σημαίες της Πολωνίας, της Ουκρανίας, της Ε.Ε.και της Λευκορωσίας. Στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, με πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον Πόλεμο», «Απελευθερώστε την Ουκρανία», «Πούτιν, κάτω τα χέρια από την Ουκρανία».

 
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Dow Jones, Guardian, Ria Novosti, Interfax, naftemporiki.gr)