Της Βασιλικής Σιούτη
 
Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αγγελία κηδείας του ΠΑΣΟΚ και θα προκαλούσε σοβαρή αμφισβήτηση σχετικά με τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας στην οποία στηρίζεται. 
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρότι όλα τα σημάδια το έδειχναν από την επομένη των εκλογών του 2012,  επέμενε να τα αγνοεί και αισθανόταν πανίσχυρος. Πίστευε ότι θα κατάφερνε να το γυρίσει και ότι σε τελική ανάλυση η «Ελιά» θα ήταν μια κάποια λύση, αφού σε αυτή θα συνέδραμαν οι Ευρωπαίοι, ο Κώστας Σημίτης αλλά και όλο το φάσμα των οικονομικών παραγόντων και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν σχεδόν απεγνωσμένα.

Και όμως,  η τεράστια κινητοποίηση και στήριξη δεν είναι αρκετή, αφού τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται ικανό να συγκινήσει τη γονατισμένη κοινωνία και τον κορμό της  άλλοτε εκλογικής του πελατείας: την κατεστραμμένη σήμερα μεσαία τάξη και τους στοχοποιημένους δημοσίους υπαλλήλους.
 

 Τους μόνους που συγκινεί η «Ελιά» είναι κάποιες κρατικοδίαιτες κυρίως και καλοζωισμένες ελίτ,  οι οποίες ελάχιστα ταρακουνήθηκαν από την κρίση και μοιάζουν να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν.  Αυτή είναι η εικόνα που έχει η κοινωνία σήμερα για τα πρόσωπα που προσπαθούν να αναστήσουν το ΠΑΣΟΚ, ως «κεντροαριστερά».
 
Ο πρόεδρος του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ -παρότι είχε κάθε λόγο να ανησυχεί πολύ νωρίτερα- νιώθει για πρώτη φορά τον πανικό του τέλους που πλησιάζει. Ως ένδειξη πανικού ερμηνεύθηκε και η διαρροή που έκανε εχθές σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με την οποία είπε στον Γ.Παπανδρέου ότι με τη μη στήριξη του στην «Ελιά» βάζει σε κίνδυνο την κυβέρνηση.

Ο Ευ. Βενιζέλος, που ποτέ δεν ήθελε τον Γ.Παπανδρέου στα πόδια του και όλες τις συνεννοήσεις για την «Ελιά» τις έκανε μόνος του με τον Κ. Σημίτη, αφήνοντας τον στο περιθώριο, βρήκε τώρα μια βολική αφορμή να φορτώσει  σε εκείνον την αναμενόμενη εκλογική συντριβή.


Στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου μιλούν για εξωφρενικό θράσος του Ευ. Βενιζέλου, για τον οποίο λένε ότι αφού πρώτα οργάνωσε την ανατροπή του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του το 2011, τώρα του ζητάει να τον υποστηρίξει και ετοιμάζεται να τον κατηγορήσει ότι εάν πέσει η κυβέρνηση θα φταίει αυτός.

Επισημαίνουν επίσης ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε τον συμβουλεύτηκε για την «Ελιά» και ότι δεν νιώθει την υποχρέωση να στηρίξει κάτι που πιστεύει ότι θα αποτελειώσει το ΠΑΣΟΚ.
 
Στο επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου παρατηρούν έντονη κινητικότητα των στελεχών του Γ. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα και πιστεύουν ότι προετοιμάζεται  για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν ότι πράγματι υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση στελεχών που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου, αλλά αυτή, λένε, δεν αποσκοπεί στην ίδρυση νέου κόμματος, αν και έχει πέσει στο τραπέζι και αυτή η πρόταση. Πρώην συνεργάτης του αναφέρει ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι σε εγρήγορση,  καθώς σκέφτεται σοβαρά να ξαναδιεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι καταστροφικό.