Ο Μπερκίν Ελβάν είναι το τελευταίο θύμα της καταστολής των διαδηλώσεων στην πλατεία Γκεζί της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο του 2013. Ο θάνατος του νεαρού αυξάνει σε επτά τον αριθμό των διαδηλωτών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα, κατά τα οποία τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ένας αστυνομικός είχε χάσει επίσης τη ζωή του.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ελβάν μεταξύ αστυνομικών και εκατοντάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο όπου ο έφηβος άφησε την τελευταία του πνοή.

Δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε λεωφορείο της αστυνομίας το οποίο πλησίαζε στο νοσοκομείο, ρίχνοντας πέτρες εναντίον του και αρπάζοντας κράνη και ασπίδες που υπήρχαν σε αυτό.

Αστυνομικοί οι οποίοι είχαν ήδη αναπτυχθεί στο νοσοκομείο έκαναν χρήση δακρυγόνων ώστε να επιτρέψουν στους συναδέλφους τους να βγουν από το λεωφορείο. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε.


Χίλιοι άνθρωποι παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το νοσοκομείο όπου το κλίμα παραμένει τεταμένο.
Η οικογένεια του Μπερκίν, αλεβίτες στο θρήσκευμα, δηλώνει ότι είδε για τελευταία φορά το παιδί στις 16 Ιουνίου, όταν έφυγε από το διαμέρισμά τους σε εργατική συνοικία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να πάει να αγοράσει ψωμί, ενώ η αστυνομία επιχειρούσε σε κοντινό σημείο για να διαλύσει διαδήλωση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αγόρι τραυματίστηκε από δακρυγόνο της αστυνομίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Μπερκίν, βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι, βυθίστηκε σε κώμα και έκτοτε νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης.

Σε κανέναν αξιωματικό της αστυνομίας δεν ασκήθηκε δίωξη σε σχέση με τον τραυματισμό του Ελβάν.

Συγκέντρωση και πορεία στην μνήμη του Μπερκίν προγραμματίζονται για την Τετάρτη.
Η περίπτωση του Μπερκίν Ελβάν αποτελεί σύμβολο της καταστολής που εφάρμοσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν εναντίον δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν καταλάβει τους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου του 2013, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «αυταρχική εκτροπή» και ότι θέλει να εξισλαμίσει τη χώρα.
 
Οι άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, από το 2002 που ανήλθε στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, άρχισαν με μια μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας οικολόγων ακτιβιστών που κατήγγελλαν την προαναγγελθείσα καταστροφή του πάρκου Γκεζί, ενός δημόσιου κήπου κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
 
Η βίαιη επιχείρηση εκκένωσης του πάρκου προκάλεσε ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών.
 
Η καταστολή των διαδηλώσεων έπληξε σοβαρά την εικόνα του Ερντογάν, ιδιαίτερα στις ξένες πρωτεύουσες.
 
Από τα μέσα Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση Ερντογάν συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο δυσχεραίνει τη θέση του πρωθυπουργού τρεις εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου και πριν από τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου.