Με την τελευταία αναδιατύπωση στο άρθρο 19 παρ. 1 που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ορίζεται ότι αν ένας μετανάστης προβεί σε ψευδή καταγγελία διώκεται, το αδίκημα είναι αυτόφωρο και δύναται να τιμωρηθεί με απέλαση.

Η πρώτη αλλαγή που έκανε ο Γρηγοράκος όριζε ότι «εάν όργανα της Πολιτείας καταγγελθούν ψευδώς για τα ως άνω αδικήματα, τεκμηριωθεί δε η ψευδής καταγγελία μετά από σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο καταγγέλλων απομακρύνεται άμεσα από τη χώρα».

Η κίνηση αυτή του κ. Γρηγοράκου προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επαναφέρει μια τρομοκρατική, επικίνδυνη και ρατσιστική διάταξη. 

 
Στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, στηρίζοντας την επανακατάθεση της ρύθμισης. «Είναι αυτονόητη και βασική η ανάγκη της πολιτείας να προστατεύσει τους ανθρώπους της που καλούνται να εφαρμόσουν τους νόμους, από κακόβουλες και αβάσιμες καταγγελίες και μάλιστα από δουλεμπόρους και διακινητές ανθρώπινων ψυχών», τόνισε ο υπουργός. 
 
Σημειώνεται ότι την απόσυρση της διάταξης είχε επικροτήσει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, καθώς, όπως είπε, καταργούσε την προστασία μεταναστών που μπορεί να είναι θύματα ρατσιστικής βίας αλλά δεν νιώθουν ανασφάλεια να το καταγγείλουν.

Ειδικότερα, η διάταξη όριζε ότι «αν όργανα της πολιτείας καταγγελθούν ψευδώς για τα παραπάνω αδικήματα, τεκμηριωθεί δε η ψευδής καταγγελία μετά από σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο καταγγέλλων απομακρύνεται άμεσα από τη χώρα».

 
(με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)