Λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση εκτίμησε όλες τις συζητήσεις και αποσύρει το άρθρο 19 για καλύτερη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα».

Είχε προηγηθεί έντονο πολιτικό παρασκήνιο με διαβουλεύσεις στη Βουλή και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr η επίμαχη τροπολογία, βάσει της οποίας προβλέπεται η απέλαση μεταναστών που καταγγέλλουν ψευδώς φαινόμενα ρατσιστικής βίας εις βάρος του, θα υποστεί «φραστικές αλλαγές» και θα έρθει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. 

«Δεν πέρασαν χρόνια από τότε που ήμασταν μάρτυρες των βασανισμών μεταναστών στο Τμήμα Ομονοίας. Το κράτος έχει de facto το πάνω χέρι», δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος, επιβεβαιώνοντας την ενδοκυβερνητική διάσταση απόψεων.

Ο Π. Κουκουλόπουλος συμπλήρωσε ότι «η διάταξη κινείται στα όρια του ιδιωνύμου», σημειώνοντας πως το μεταναστευτικό είναι για τον ίδιο, ότι το μνημόνιο για το ΣΥΡΙΖΑ.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε καταθέσει νωρίτερα αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για τη ρύθμιση, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να επιβάλλει ακροδεξιά ατζέντα με σκοπό τον εύκολο λαϊκισμό και την πολιτική κερδοσκοπία.
 

Νωρίτερα:

Μιχελάκης: «Ξεπερνάμε τα περί 'ακροδεξιού βραχίονα'. Αυτό που οι αλλοδαποί είχαν καταλάβει τα κέντρα των πόλεών μας, έχει τελειώσει. Θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας απ τους μετανάστες. Είτε σας αρέσει, είτε όχι».

Επανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης τη ρύθμιση του άρθρου 19 στον Κώδικα Μετανάστευσης, την οποία πριν από μια ώρα είχε αποσύρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Πιο πριν, απέσυρε ξανά πριν από λίγο την επίμαχη τροπολογία για τους μετανάστες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, μετά τις αντιδράσεις ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα στόματα όσων μεταναστών προχωρούν σε καταγγελίες για ρατσιστική συμπεριφορά.
 
Η ενέργεια του κ. Γρηγοράκου η οποία προφανώς τελούσε εν αγνοία του Μαξίμου και της κυβέρνησης προκάλεσε την οργή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Κάπως έτσι λίγη ώρα αργότερα ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μπήκε στην Ολομέλεια και ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την ενέργεια του κ. Γρηγοράκου να αποσύρει τη ρύθμιση και την επανέφερε αδειάζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τον αναπληρωτή Υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

“Την πολιτεία δεν θα την διαλύσουμε. Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους τους άνδρες του λιμενικού από τους δουλεμπόρους, οι οποίοι δασκαλεύουν τους λαθρομετανάστες και τους λένε να καταθέτουν ότι έπεσαν θύματα βιας από τους άνδρες του λιμενικού. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι όταν βλέπουν στολή έχουν πρόβλημα” είπε ο κ. Μιχελάκης. 

 
Η απόφαση του Υπουργού χαιρετίστηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με τον Μάκη Βορίδη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζοντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει ότι ενοχολούνται οι προστάτες των δουλεμπόρων.

Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ρύθμιση του άρθρου 19 στον Κώδικα Μετανάστευσης, με την οποία θα απελαύνεται όποιος καταγγέλλει εγκληματικές πράξεις ή περιστατικά ρατσιστικής βίας που δεν αποδεικνύονται από τις αρχές.