Η αποκάλυψη της συνομιλίας μεταξύ του Τάκη Μπαλτάκου και του Ηλία Κασιδιάρη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο, με τους βουλυτές να ζητούν τη διερεύνηση της γνησιότητα του βίντεο.

Αμέσως μετά τις καταγγελίες του Η. Κασιδιάρη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία για την άρση ασυλίας των 5 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μέχρι να διευκρινιστεί το ζήτημα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, έσπευσε να επισημάνει ότι η Βουλή δεν είναι δικαστήριο, απλώς αποφαίνεται αν θα δοθεί η δυνατότητα στη δικαιοσύνη να ερευνήσει ή όχι τις κατηγορίες περί σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

«Η άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο», τόνισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚΠάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για τις εξελίξεις σχετικά με τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης.
 
«Οι εκλεκτικές συγγένειες με ρατσιστικές αντιλήψεις αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται και πληρώνονται», σημείωσε και υπενθύμισε ότι Ευ. Βενιζέλος έχει πει πως ο κ. Μπαλτάκος είναι «παλαιό πρόβλημα».

Ανέφερε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί να περάσει η ρύθμιση Μπαλτάκου για τους μετανάστες.

Ο Δ. Καρύδης, ωστόσο,Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, έγραψε στα social media:

«Ο κ. Μπαλτάκος να παυθεί τώρα από Γ. Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου».

Αντίστοιχο μήνυμα ανάρτησε και η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, υποψήφια ευρωβουλευτής με την Ελιά.

Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε ότι η Βουλή δεν μπαίνει στην ουσία, αλλά η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα ερευνήσει την υπόθεση, ενώ ως προς τον ισχυρισμό του κ. Κασιδιάρη είπε:

«Εύχομαι να μην είναι αληθές, αλλά αν είναι, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα».

«Ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής συνομιλούν σαν να είναι αδέλφια, σαν να είναι κολλητοί. Ο Τ. Μπαλτάκος δίνει στοιχεία, κάνει αποκαλύψεις, αναφέρει ονόματα, αναφέρει επικοινωνίες με την Δικαιοσύνη που δεν συνάδουν με την διάκριση των εξουσιών. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται μόνο για θέμα Μπαλτάκου. Δεν ξεπλένεται η κυβέρνηση μόνο με παραίτηση του Τ. Μπαλτάκου».
 
«Ζητούμε όσοι έχουν ολόκληρο το βίντεο να το δώσουν και στη Βουλή και στα κόμματα και στη Δικαιοσύνη», είπε ο Δ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να συνεχίσει η Βουλή να λειτουργεί σα να μην έγινε τίποτα, σα να είναι μία παρωνυχίδα. Να έρθουν εδώ οι Ν. Δένδιας, Χ. Αθανασίου, ο ίδιος ο Τ. Μπαλτάκος, που μπαινοβγαίνει στην αίθουσα 20 φορές την ημέρα».
 
«Ας έρθουν μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αναφέρεται στο βίντεο για να συζητήσουμε θέματα Δημοκρατίας, διάκρισης τρων εξουσιών, ειλικρινούς καταπολέμησης του ναζιστικού φαινομένου», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης και κατέληξε: «Το βίντεο δίνει απαντήσεις γιατί η Χρυσή Αυγή ήταν υπεράνω του νόμου. Είχε κολλητούς μέσα στην κυβέρνηση».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό, Στο Κόκκινο, ο Ν. Βούτσης, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα αν και εφόσον το υλικό που διαρρέει ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι πραγματικό». 

«Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και βλάπτουν ό,τι έχει μείνει από την αξιοπιστία όχι μόνο του πολιτικού συστήματος, αλλά και βασικών δομών του κοινοβουλευτισμού», προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡΝίκος Τσούκαλης.
 
Υπενθύμισε δε ότι η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση επειδή είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται τα «μαύρα σχεδία», όπως τα χαρακτήρισε.
 
«Η ΕΡΤ ήταν απλώς η αφορμή για την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ είχε επώδυνη εμπειρία από αυτά που αποκαλύπτονται τώρα. Η ΔΗΜΑΡ τότε κατήγγειλε ότι δυστυχώς κάποιες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ δεν μας επέτρεπαν να μείνουμε γιατί εξυφαίνεται ένα πολιτικό σχέδιο που το αξιολογούσαμε ως «μαύρο σχέδιο»», ανέφερε ο Ν. Τσούκαλης και πρόσθεσε:

«Ο Φώτης Κουβέλης είχε καταγγείλει ότι ένας στενός κύκλος κοντά στον Πρωθυπουργό βρίσκεται σε προνομιακή συζήτηση με τη Χρυσή Αυγή και παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις».

Πριν λίγες μέρες ο Τ. Μπαλτάκος τόνιζε ότι είναι αντικομμουνιστής από τα γεννοφάσκια του και σήμερα αποκαλύπτεται ότι ήταν συνομιλητής της Χρυσής Αυγής, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης και επεσήμανε:

«Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής είχε την ανοχή της κυβέρνησης και των μηχανισμών του συστήματος που βολεύονταν».

Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του παρόντος στη συνεδρίαση υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξή του.

«Εδώ υπάρχει κράτος δικαίου και διάκριση εξουσιών. Η πορεία μου στο χώρο είναι καθαρή. Δεν θα έκανα καμία παρέμβαση ποτέ. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε καμία παρέμβαση. Άλλο παρέμβαση, άλλο ενημέρωση. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα μείνει ανεξάρτητη. Όσο είμαι υπουργός θα τη διαφυλάξω αυτή την ανεξαρτησία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας είχε κάνει λόγο «για διώξεις που κινούνται πολλαπλώς στα όρια της νομιμότητας και του συντάγματος» και πρόσθεσε ότι «οι ιδέες δεν διώκονται και η Χρυσή Αυγή έπρεπε να αντιμετωπιστεί πολιτικά».

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ via ΕφΣυν,  thepaper.gr , alterthess.gr)