Παρόλο που το ποσό είναι πολύ μικρό και στην πραγματικότητα δεν διαφέρει πολύ από τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό στον οποίο επιδίδεται η χώρα τα τελευταία χρόνια δανειζόμενη πολλά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ η κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιάσει το αυριανό ομόλογο ως πανηγυρική έξοδο στις αγορές.

Φυσικά μια έξοδος με ένα επιτόκιο κάτω του 4,5% και μια υπερκάλυψη της τάξης του 100% θα θεωρηθεί επιτυχία, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι το ποσό είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορεί να καλυφθεί ακόμα και από τις ίδιες τις ελληνικές τράπεζες δημιουργώντας έτσι κλίμα σχεδόν ένα μήνα πριν από τις εκλογές.

Η επιλογή του χρόνου δεν είναι καθόλου τυχαία. Η Ελλάδα επιχειρεί την έξοδο στις αγορές μία μόλις ημέρα πριν πατήσει το πόδι της στη χώρα η Καγκελάριος Μέρκελ, η οποία θα έχει έτσι την ευκαιρία να κηρύξει την «λήξη της κρίσης» με τον ίδιο τρόπο που ο Τζόρτζ Μπούς Τζούνιορ σε μια βιαστηκή επισκεψη του σε αεροπλανοφόρο ανακοίνωσε την λήξη του πολέμου στο Ιράκ λίγες ημέρες μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς και λίγα χρόνια πριν στην πραγματικότητα οι Η.Π.Α. αποσυρθούν από την περιοχή.

Οι πληροφορίες για την σημερινή έξοδο στις αγορές ήρθαν από διαρροές Ελλήνων αξιωματούχων στα μεγάλα παγκόσμιας εμβέλειας οικονομικά ΜΜΕ μία ημέρα αφού ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε δηλώσει ότι η χώρα μας δεν ήταν έτοιμη ακόμη για να κάνει το βήμα της εξόδου, ότι δεν θα έπρεπε να γίνει τίποτα βιαστικά και ότι δεν υπολόγιζε ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις όποιες επιφυλάξεις μια επιτυχημένη έξοδος σήμερα θα είχε την σημασία της. θα ήταν πολύ πιο όμορφα όμως αν αυτή δεν την είχαν πληρώσει οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι με τόσο μεγάλο κόστος.