Επιτρέψτε μου σήμερα να ξεφύγω για λίγο από τις παραμέτρους της τρέχουσας καθημερινότητας, από το ίδιο αυτό έργο που ανεβάζουμε κάθε μέρα με διαφορετικές λέξεις και νούμερα αλλά με το ίδιο κάθε φορά ηθικό δίδαγμα. Επιτρέψτε μου να σας ταξιδέψω πίσω στο χρόνο, να πάμε μέχρι τη Χίο και να ζήσουμε μαζί μια μεγαλειώδη ιστορία συμφιλίωσης, αυτή ακριβώς την εποχή που ο εθνικισμός μάς χτυπάει κάθε μέρα την πόρτα και πρέπει να ανακαλύπτουμε συνεχώς τα αυτονόητα.
 
1930. Μόλις οκτώ χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι πληγές ακόμα ανοιχτές. Και όμως, δύο ποδοσφαιρικές ομάδες από τα απέναντι παράλια αποφασίζουν να απλώσουν τα χέρια, να κάνουν από ένα βήμα η καθεμιά και να συναντηθούν στη μέση του δρόμου. Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος  Λαίλαπας Χίου έρχεται σε επαφή με την τουρκική Καρσιγιακά Σπορ και συμφωνούν να πραγματοποιήσουν φιλικό αγώνα την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στη Χίο. Είναι ο πρώτος σε ελληνικό έδαφος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ ομάδων των δύο χωρών.
 
 Η τουρκική ομάδα ναυλώνει πλοίο και έρχεται από τη Σμύρνη πανηγυρικά, μαζί με εκατοντάδες φιλάθλους της αλλά και παράγοντες του δήμου και του επιχειρηματικού κόσμου της Σμύρνης. Το πλοίο φτάνει στο νησί την παραμονή του αγώνα και γνωρίζει αποθεωτική υποδοχή. Ακολουθεί σειρά φιλικών εκδηλώσεων, κοινό γεύμα, ξενάγηση, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και γλέντι.
 
Το απόγευμα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου ξεκινάει μέσα σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού ο αγώνας στο γήπεδο Μεζάρια, μπροστά σε περισσότερους από 1.500 θεατές. Αλλά δεν έχουν υπολογίσει τη μετεωρολογία, και στο 3ο μόλις λεπτό μια θυελλώδης βροχή οδηγεί στην οριστική διακοπή του προς μεγάλη απογοήτευση όλων των παρισταμένων.
 
Εβδομήντα έξι χρόνια αργότερα, το 2006, ο καλός φίλος, συγγραφέας και συνεργάτης του ThePressProject Γιάννης Μακριδάκης, ερευνώντας τον τοπικό Τύπο στο πλαίσιο της συγγραφής του βιβλίου του «10.516 μέρες, Ιστορία της νεοελληνικής Χίου», ανακαλύπτει αυτή τη συγκινητική ιστορία και σκέφτεται πόσο ωραίο θα ήταν να ξαναγίνει η προσπάθεια από την αρχή και να παιχτούν τα 87 εναπομείναντα λεπτά της φιλικής αναμέτρησης. Με λύπη του όμως ανακαλύπτει ότι ο Λαίλαπας έχει από χρόνια διαλυθεί.  
 
Να όμως που το 2009 το σωματείο επανιδρύεται από μια ομάδα οραματιστών. Ο Μακριδάκης απευθύνεται σε έναν απ’ αυτούς, τον Παναγιώτη Δημητρακόπουλο, θέτει υπόψη του τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σ’ αυτό το μοναδικό και τόσο σύντομο ματς και ρίχνει την ιδέα της συνέχισης του αγώνα έπειτα από τόσες δεκαετίες.
 
 
Η πρόταση έπιασε τόπο και φέτος ήρθε η ώρα της υλοποίησής της. Οι παράγοντες των δύο ομάδων ήρθαν σε επαφή και οι Έλληνες έθεσαν υπόψη των Τούρκων ομολόγων τους το απίστευτο εύρημα. Εκείνοι έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα. Ο αγώνας έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 11 Μαΐου το απόγευμα στο Φαφάλειο Στάδιο Χίου και θ’ αρχίσει ακριβώς από ’κει που σταμάτησε ο προηγούμενος, από το 3ο λεπτό. Την παραμονή θα γίνουν εκδηλώσεις ανάλογες με εκείνες του 1930, με έμφαση στα γεγονότα της άτυχης φιλικής αναμέτρησης αλλά και όλης εκείνης της προσπάθειας προσέγγισης των δύο ομάδων και των δύο λαών, που έμεινε άδοξα στη μέση.
 
Το ThePressProject θα παρακολουθήσει και θα καλύψει με ενθουσιασμό το γεγονός, με τη βοήθεια του Γιάννη Μακριδάκη.

Ολόκληρη η ιστορία εδώ.