Δημοσιεύουμε το μήνυμα αναγνώστη μας, που μας θύμισε την επέτειο μιας σπουδαίας ανακάλυψης:

«Το ναυάγιο το εντόπισε ΒΑ των Αντικυθήρων ή Τσιριγότο (εκ του ενετικού Cerigotto) στην περιοχή «Πινακάκια» (κοντά στον όρμο Ποταμό), 25 μέτρα από το ακρωτήριο «Γλυφάδια». 
 
»Η πρώτη ανέλκυση (1900-1901) του ναυαγίου συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Το ναυάγιο χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. 
 
»Την επιχείρηση ανέλαβε και καθοδήγησε ο καπετάνιος Δημήτριος Κοντός. Το πλήρωμα του (12 ναύτες, 8 δύτες) ανέβασε στην επιφάνεια τα ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα με τη συνδρομή πλοίων του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού.
 
»Τίποτε από αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί, χωρίς τον καπετάνιο Δημήτριο Κοντό και το πλήρωμά του, διότι χωρίς αυτούς ο αρχαιολογικός θησαυρός των Αντικυθήρων θα βρισκόταν ακόμη στο βυθό της θάλασσας.

»Ανακάλυψαν το ναυάγιο και διακινδύνευσαν τις ζωές τους, στην πρώτη προσπάθεια να διασώσουν αντικείμενα από ένα βυθισμένο πλοίο.

Μια τολμηρή περιπέτεια από την οποία δεν επέστρεψαν όλοι. »

 
  • Διαβάστε περισσότερα για την ημέρα της ανακάλυψης εδώ και πολλά περισσότερα εδώ.

Μεταξύ των ευρημάτων του ναυαγίου των Αντικυθήρων, γλυπτά και σκεύη πολυτελείας, γυάλινα, κεραμικά και χάλκινα αγγεία, κοσμήματα, νομίσματα, τμήματα μιας κλίνης, κομμάτια και από το ίδιο το πλοίο, κατάλοιπα ακόμη και τροφών, και φυσικά ο περιβόητος Μηχανισμός: «Το παλαιότερο δείγμα επιστημονικής τεχνολογίας που διασώζεται ως σήμερα και αλλάζει τελείως τις απόψεις μας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία», όπως έχει πει ο πρώτος μελετητής του, ο φυσικός, μαθηματικός και ιστορικός των Επιστημών, Ντέρεκ Ντε Σόλα Πράις.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.