Ρωσικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο αρχηγός της CIA Τζ. Μπρέναν μετέβη το Σάββατο μυστικά στο Κίεβο.  Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να τοποθετηθεί σχετικά με τον στόχο της επίσκεψης του αρχηγού της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Μπρέναν έφτασε στο Κίεβο το Σάββατο και λίγο αργότερα, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ προανήγγειλε την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των ρωσόφιλων πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας. «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμα απόδειξης ότι οι ΗΠΑ κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης», ισχυρίζονται ρώσοι αξιωματούχοι. 

 
Ουκρανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Μπρέναν επισκέφθηκε τη χώρα με άλλο όνομα. «Μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής ασφαλείας, αποφασίστηκε η επιχείρηση στην Σλαβιάνσκ», σημείωσε. Αλλά και ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατηγόρησε τη CIA ότι σχεδίασε τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. 
 
 

Επιβεβαίωση και υποβάθμιση 
 

Οι ρωσικές αιτιάσεις ανάγκασαν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να τοποθετηθεί. Η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, Τζένιφερ Ψάκι, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο αρχηγός της CIA μετέβη στο Κίεβο, αλλά σε επίσκεψη ρουτίνας, διευκρίνισε. «Κανονικά δεν σχολιάζουμε τα ταξίδια του διευθυντή της CIA, αλλά ενόψει ασυνήθιστων συνθηκών και των εσφαλμένων κατηγοριών που εκτοξεύουν οι Ρώσοι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο διευθυντής επισκέφθηκε το Κίεβο στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρώπη», είπε η Ψάκι.
 
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι επισκέψεις υψηλόβαθμων συνεργατών των μυστικών υπηρεσιών είναι κάτι συνηθισμένο και αποσκοπεί στην εμβάθυνση των υπηρεσιών ασφαλείας. Μάλιστα προκειμένου να υποβαθμίσει τη σημασία του ταξιδιού του Τζον Μπρέναν στο Κίεβο, η Ψάκι επικαλέστηκε και συναντήσεις αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών τα περασμένα χρόνια.

«Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κάποιος ότι υπάρχει πάντα σκοπός πίσω από τις συναντήσεις αμερικανών αξιωματούχων με τους ομολόγους τους άλλων χωρών», τόνισε η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, για να προσθέσει ότι είναι εσφαλμένη η πληροφορία που θέλει τον Μπρέναν να καλεί το Κίεβο σε δράση κατά των ρωσόφιλων.