Η συμφωνία ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το σχέδιο κανονισμού για τις επιχειρήσεις στα θαλάσσια σύνορα, που συντονίζονται από τον FRONTEX, είναι σημαντικό επίτευγμα και για τους δύο συννομοθέτες. Έχει σημαντικές θετικές, πολιτικές και νομικές, συνέπειες για την Ένωση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το κείμενο της συμφωνίας «είναι ισορροπημένο, σέβεται τα δικαιώματα των ατόμων που επηρεάζονται και, ταυτοχρόνως, συνεχίζει να εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον των κρατών-μελών, τα οποία θα κληθούν να το εφαρμόσουν όταν συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του FRONΤΕΧ».
 
«Ο Κανονισμός αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα των κρατών-μελών. Ειδικά για τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης, όπως η Ελλάδα, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Η παρακολούθηση των σημείων διέλευσης των συνόρων με την αποδοτικότερη δυνατή χρήση μέσων είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ενισχύεται όμως και η προστασία των ατόμων που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Ο Κανονισμός είναι μια από τις σημαντικές προτάσεις της Task Force για την Μεσόγειο, που συγκροτήθηκε και λειτουργεί» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «ο Κανονισμός σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης και εναρμονίζεται με τις προβλέψεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, όπως αυτός έχει ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». 
 
Κατά τη δευτερολογία του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «η Μεσόγειος από κοιτίδα του πολιτισμού είναι τώρα λεκάνη μεγάλων κρίσεων, πολέμων και απειλών». 
 
«Έχουμε πρόβλημα στη νότια γειτονία μας. Δεν θα λύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα στο επίπεδο της μεταναστευτικής πολιτικής. Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να τα λύσουμε ούτε στο επίπεδο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, ούτε στο επίπεδο της Πολιτικής Γειτονίας» είπε, επισημαίνοντας:
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιβάλλεται από κρίσεις, από απειλές πολέμων, από απειλές χρήσης βίας, και, δυστυχώς, δεν μπορεί να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να αποδώσουν πρακτικά αποτελέσματα, ούτε μόνη της, ούτε σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε στο πλαίσιο των δικαιοδοσιών και των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα ανεπάρκειας της διεθνούς έννομης τάξης και των μηχανισμών εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Είναι, δυστυχώς, ένα παγκόσμιο πρόβλημα.