Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Υγείας (19-03-2014) που αφορά τη Συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. 

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της δομής, όσο και για την αυτονομία της, την ώρα που τα προβλήματα λόγω υλικών ελλείψεων και κενών θέσεων όλο και διογκώνονται.  

Η απειλή για οριστικό λουκέτο, άλλωστε, μοιάζει μεγάλη, καθώς το 18 ΑΝΩ διοικητικά ανήκει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το οποίο βάσει των εξαγγελιών το 2015 πρόκειται να κλείσει.

«Ο Διοικητής του ψυχιατρείου «Δαφνί» επισπεύδει το κλείσιμο του έως το 2015, οπότε και εμείς σε ένα χρόνο θα μείνουμε χωρίς σφραγίδα. Όταν ρωτάμε τι θα γίνει μετά το κλείσιμο του ψυχιατρείου που θα πάει το 18 Άνω, δεν μας δίνει καμία ξεκάθαρη απάντηση» ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Κυρούσης, Ψυχίατρος και Διευθυντής της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω – ΨΝΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον συντονιστή ψυχίατρο του 18ΑΝΩ, το χρηματικό ποσό που προορίζεται για τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων έχει συρρικνωθεί στο ¼, με δραματικές συνέπειες για την ποιοτική παροχή φροντίδας στους εξαρτημένους. 

«Οι προγραμματιζόμενες αλλαγές δεν στηρίζονται σε κάποιο όραμα, διαπνέονται μόνον από διαχειριστική λογική» τόνισε η ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη, Κατερίνα Μάτσα, που αναφέρθηκε εκτενώς στην εμφάνιση νέων μορφών εξαρτήσεων και στη συνολική αύξηση των περιστατικών λόγω των συνθετικών ναρκωτικών.

Υποστελεχωμένο το 18 ΑΝΩ

«Περίπου είκοσι εκ των εργαζομένων έχουν αποχωρήσει με διάφορους τρόπους» εξήγησε στην Καθημερινή ο κ. Ηρακλής Γκότσης από το Σωματείο Εργαζομένων 18 ΑΝΩ «πέντε οδηγοί βγήκαν στη διαθεσιμότητα, πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν ή έφυγαν στο εξωτερικό».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το απογευματινό γυμνάσιο – λύκειο 18 ΑΝΩ, το οποίο σήμερα λειτουργεί μόνο δύο φορές (από τρεις προ διετίας) την εβδομάδα:

«Από το 2008 διαθέταμε νέο θεσμικό καθεστώς από το υπουργείο Παιδείας» ανέφερε η επιστημονική υπεύθυνη, Μαρίνα Παπαδή.

«Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει βγει προκήρυξη, με αποτέλεσμα να λειτουργούμε χάρη στην εθελοντική εργασία των δέκα εκπαιδευτικών».

Σήμερα, φοιτούν τριάντα ενήλικες, «πρόπερσι τρεις μαθητές μας έδωσαν Πανελλήνιες, οι δύο μάλιστα πέρασαν!».