Στην ιστοσελίδα του, το εργοστάσιο Γιουε Γιουέν, το μερικό έλεγχο του οποίου διατηρούν κεφάλαια της Ταϊβάν, αναφέρει ότι είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αθλητικών παπουτσιών παγκοσμίως. Είναι υπεργολάβος κυρίως των εταιρειών Nike, Adidas, Puma, Asics, New Balance και Converse.

Η μη κυβερνητική οργάνωση China Labor Watch, που ειδικεύεται στα κοινωνικά κινήματα της κινεζικής βιομηχανίας, δημοσιοποίησε μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν την ανάπτυξη εκατοντάδων αστυνομικών γύρω από το εργοστάσιο, μερικοί εκ των οποίων έφεραν εξοπλισμό δυνάμεων καταστολής, ενώ άλλοι κρατούσαν από το λουρί γερμανικούς ποιμενικούς.

 
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι αστυνομικοί χτύπησαν και συνέλαβαν πολλούς εργάτες αφότου ξεκίνησε η απεργία.

«Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους και ο αριθμός των απεργών αναμφίβολα αυξήθηκε» δήλωσε ο Ντονγκ Λιν, μέλος ένωσης προστασίας δικαιωμάτων, προσκείμενης στους εργαζόμενους, με έδρα τη Σεντζέν.

Πρόσθεσε ότι υπολογίζει σε 40.000 τον αριθμό των απεργών, οι οποίοι ζητούν την καταβολή των κοινωνικών παροχών που τους οφείλονται.

«Κανείς δεν τολμά να σηκώσει το ανάστημά του, να πρωτοστατήσει στη διαμαρτυρία αυτή γιατί όλοι φοβόμαστε μήπως το εργοστάσιο προχωρήσει σε αντίποινα στη συνέχεια. Ο τοπικός Τύπος δεν τολμά ούτε να αναφέρει ότι πραγματοποιούμε απεργία» ανέφερε εργαζόμενη του εργοστασίου.

Η διοίκηση της εταιρίας δεσμεύτηκε να καταβάλει μέρος των οφειλών της στους εργάτες έως τα τέλη του 2015, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εργαζόμενη στην ιστοσελίδα η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε από τους απεργούς, που ανησυχούν με την προοπτική ότι η διοίκηση μπορεί ξαφνικά να αποφασίσει να κλείσει το εργοστάσιο και να το μεταφέρει αλλού, χωρίς να τηρήσει τις υποσχέσεις της, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική της εργοδοσίας στην Κίνα.

  • Διαβάστε την αναφορά της China Labour Watch εδώ

(Πληροφορίες: in.gr)