Η Ποβέλια, ένα εγκαταλελειμμένο νησί 70.000 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται ανάμεσα στη Βενετία και το Λίντο.
 
Πρόσφατα οι κάτοικοι της Βενετίας πληροφορήθηκαν ότι το ιταλικό κράτος σκοπεύει να δημοπρατήσει μίσθωση 99 ετών για την Ποβέλια, σε μία προσπάθεια να μειώσει το χρέος. 
 

Πολυτελές θέρετρο στη λιμνοθάλασσα
 

Πλέον, εκφράζονται φόβοι ότι το νησάκι θα μετατραπεί σε πολυτελές θέρετρο στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
 
Για τους περισσότερους Βενετσιάνους αποτελεί το μέρος όπου έπαιζαν τα παιδικά τους χρόνια και δηλώνουν ότι σκοπεύουν να το διεκδικήσουν.
 
Τα μέλη της κίνησης Poveglia Per Tutti (Η Ποβέλια για Όλους) επιδιώκουν να σώσουν το νησί που στο παρελθόν αποτέλεσε κατοικία για τους λεπρούς.
 
Για τους ντόπιους, αποτελεί το μέρος όπου έπαιζαν, όπου ψάρευαν, μία δική τους «Ντίσνεϊλαντ» όπως δηλώνει στην εφημερίδα The Guardian η Αναπάολα Πασαρίνι, μία εκ των αγωνιστριών που παλεύουν για την Ποβέλια.
 
Στόχος της ομάδας Poveglia Per Tutti είναι να χρησιμοποιηθεί το νησί ως χώρος αναψυχής: τα 2/3 να διατεθούν για δραστηριότητες όπως κάμπινγκ, πικ νικ και ιστιοπλοΐα και το ένα τρίτο για «επιχειρηματικές δραστηριότητες», όπως ορίζει η μίσθωση.
 
Η δημοπρασία έχει οριστεί για τις 7 Μαΐου και ήδη η οργάνωση έχει επιτύχει να συγκεντρώσει τα 20.000 ευρώ που απαιτούνται για την συμμετοχή στη διαδικασία.