Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωομάδας συνεδριάζει σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή χρονική συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς έχει προηγηθεί η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat. 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, στόχος της κυβέρνησης είναι η συζήτηση για το χρέος να γίνει ταυτόχρονα με την εξέταση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί όχι μόνο από δανεισμό αλλά και από τους κοινοτικούς πόρους. 

Άλλωστε, σήμερα η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει ένα τετρασέλιδο υπόμνημα με τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου για την οικονομία, το οποίο στηρίζεται σε μελέτες που έχουν εκπονήσει το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ. 

Το Euroworking Group θα προετοιμάσει την ατζέντα για το Eurogroup της 5ης Μαΐου, κατά το οποίο αναμένεται να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ανοίξει η σχετική συζήτηση, καθώς έχει εκπληρώσει πάνω από το 90% των όρων του προγράμματος και κατάφερε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Επόμενο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρει το Euro2day, είναι η δημοσιοποίηση του δεκαετούς αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, ένα προσχέδιο του οποίου –σε γενικές γραμμές- αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η ελληνική πλευρά στο Euroworking Group. Το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και θα παρουσιαστεί επισήμως τις επόμενες ήμερες από τον πρωθυπουργό.

Για να γίνει βιώσιμο το χρέος, υποστηρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πέρα των άλλων, θα πρέπει να στρέψουμε δυναμικά όλο μας το βάρος σε αναπτυξιακές πολιτικές. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να καταστήσουμε τη χώρα μας ελκυστική ώστε να μπορεί να αντισταθμίσει το υψηλό επιτόκιο του δανεισμού. «Και αυτό μέχρι τώρα δεν το έχουμε πετύχει», ομολογούν.

Τα προαπαιτούμενα του Μαΐου

 
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα 6 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος Μαΐου (για το 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου) είναι τα εξής:
 
1. Ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (κατατέθηκε στη Βουλή).
 
2. Ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό.
 
3. Συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων.
 
4. Ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς (εκκρεμεί από τον Απρίλιο).
 
5. Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
 
6. Ψήφιση νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.
 

Τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου

 
Ομοίως, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, τα 6 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος Ιουνίου (για το 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου) είναι τα εξής:
 
1. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.  
 
2. Ψήφιση του νόμου για τα δάση.
 
3. Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.
 
4. Κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
 
5. Ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την ΔΕΗ.
 
6. Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.