Το Κίεβο είχε κινητοποιήσει εκ νέου την Τετάρτη τις στρατιωτικές δυνάμεις στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά, με στόχο την εκδίωξη των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε αρκετές πόλεις.

 
Το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Ασάκοφ ανέφερε στο Διαδίκτυο πως το δημαρχείο στη Μαριούπολη, ένα από τα υπό κατάληψη κτίρια, είναι πλέον «ελεύθερο για να συνεχιστούν οι εργασίες». 

Δεν διευκρίνισε πώς απελευθερώθηκε το δημαρχείο, λέγοντας μόνο πως δεν υπήρξαν τραυματίες. Τοπική ιστοσελίδα υποστήριξε πως πέντε από τους καταληψίες τραυματίστηκαν, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
 
Παράλληλα, ο Ασάκοφ είπε ότι περίπου 70 άτομα έκαναν κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδρομή σε στρατιωτική βάση στο Αρτεμίβσκ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των πόλεων του Ντονέτσκ και του Σλαβιάνσκ. Ένας ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε, ανέφερε, λέγοντας ότι η επιδρομή έγινε «με καθοδήγηση ρώσων στρατιωτών».
 
Παράλληλα, ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι την Πέμπτη ομάδες ουκρανών στρατιωτών εθεάθησαν να παίρνουν θέσεις στο σημείο Μαλινίβκα, σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από το Σλαβιάνσκ. Οι στρατιώτες έστηναν σημείο ελέγχου, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων.

Οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατα των Ρωσόφωνων στην πόλη Σλαβιάνσκ, ενω υποστηρίζουν ότι ανακατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης. Ένας έως τρείς είναι οι νεκροί, σύμφωνα με πληροφορίες, από την επιχείρηση Ουκρανών, με τη συμμετοχή ελικοπτέρων.
 
Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη Σλαβιάνσκ είναι “μέχρι και πέντε”.

“Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν οι υπηρεσίες υγείας της περιφερειακής κυβέρνησης υπάρχουν ένας νεκρός και ένας τραυματίας”, ανέφερε το γραφείο Τύπου της περιφέρειας Ντονέτσκ. Ο τραυματίας νοσηλεύεται στη Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Στο Σβίντιν την Πολωνίας έφτασαν εν τω μεταξύ οι στρατιώτες της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού για κοινές ασκήσεις με τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις.

 
Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 150 μέλη ενώ αναμένονται άλλα 450 τις επόμενες ημέρες ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην περιοχή με φόντο την κρίση στην Ουκρανία.
 
Η Μόσχα δια του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στην Ουκρανία, διαμηνύοντας ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
 
«Αν δεχθούμε επίθεση σίγουρα θ’ απαντήσουμε. Αν τα νόμιμα συμφέροντά μας ή τα συμφέροντα των Ρώσων θιγούν άμεσα, όπως συνέβη για παράδειγμα στη Νότιο Οσετία, τότε δεν βλέπω κανένα άλλον τρόπο αντίδρασης από την πλήρη εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο. Η επίθεση κατά Ρώσων πολιτών αποτελεί επίθεση κατά της Ρωσίας» υπογράμμισε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.