ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. Σας ευχαριστούμε πολύ για την θερμή αναπόκριση. Θα ακολουθήσουν και άλλες προβολές του ντοκιμαντέρ σε όλη την Ελλάδα κι σίγουρα θα βρειτε την ευκαιρία να το δείτε. 

Το ThePressProject σας προσκαλεί στην πρώτη επίσημη προβολή στην Αθήνα του ντοκιμαντέρ «Παλληκάρι – Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου» του Νίκου Βεντούρα και της Λαμπρινής Θωμά, την Κυριακή 4 Μαΐου, στις 19:30 στο Altera Pars (Μ. Αλεξάνδρου 123,Κεραμεικός. Τηλ.: 2103410011).

Μετά την προβολή του ντοκυμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή των:

  • Zeese Papanikolas: Ελληνοαμερικανός συγγραφέας και καθηγητής. Το βιβλίο του για τον Τίκα, “Buried Unsung” (ελλ. Τίτλος “Αμοιρολόιτος”, μεταφραση Πελαγίας Μαρκέτου, εκδ. Κατάρτι), θεωρείται σημείο αναφοράς για την προφορική ιστοριογραφία και καθόρισε τη γνώση μας για την ελληνική παρουσία στο Λάντλοου.
  • Elliott Gorn: καθηγητής Αμερικανικής Αστικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο, έχει γράψει την καλύτερη βιογραφία της Mother Jones.
  • Frank Manning: τραγουδοποιός, εγγονός ανθρακωρύχου, φίλου του Λούις Τίκας. Το βραβευμένο folk τραγούδι του “Louis Tikas” περιέχεται στον πρώτο του δίσκο που θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2015.
  • Νίκος Βεντούρας, σκηνοθέτης του ντοκυμαντέρ και Λαμπρινή Θωμά, παραγωγός.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ
 
Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος και ενώνει, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας του 2014. Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής μιά τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να ξεχαστεί.

Επίσημη ιστοσελίδα

//www.youtube.com/embed/mgLReEWH3Lo