Τι αλλάζει όσον αφορά τη χρήση του αιγιαλού:

-Την παραχώρηση, μέσω διαιωνιστικής διαδικασίας, της απλής χρήσης (π.χ. ξαπλώστρες, αναψυκτήρια) του αιγιαλού και της κοινόχρηστης παραλίας για την εξυπηρέτηση λουομένων ή την αναψυχή του κοινού. Μία επιχείρηση, δηλαδή, εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών ή ένα αναψυκτήριο και εν γένει μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών αναψυχής θα μπορούν να κάνουν χρήση του αιγιαλού και της κοινόχρηστης παραλίας. Ένα από τα προβληματικά σημεία της ρύθμισης είναι ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για την παραχώρηση της χρήσης της παραλίας. Και αυτό με δεδομένο ότι το υφιστάμενο καθεστώς απαγορεύει την παραχώρηση έκτασης μεγαλύτερης από 500 τ.μ., ενώ καθιστά υποχρεωτική τη δημιουργία ελεύθερων «ζωνών» 100 μέτρων. 

 
-Την επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που ασκούν σε όμορη με τον αιγιαλό έκταση επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν και πρόκειται για επενδύσεις σε γη που θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ή για τις οποίες θα πρέπει να έχει εγκριθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ), το νομοσχέδιο «ανοίγει το δρόμο» για το μπάζωμα του αιγιαλού. 
 
-Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται απλώς η ύπαρξη «όρων χρήσης που να διασφαλίζουν την πρόσβαση του κοινού, ύστερα από αιτιολογημένη στάθμιση των συμφερόντων που εξυπηρετούνται ή βλάπτονται». Δεν θεσμοθετείται δηλαδή ρητά η πρόβλεψη για υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, ενώ δεν απαγορεύεται η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. 
 
-Νομιμοποιούνται αυθαίρετες κατασκευές. Προϋπόθεση είναι αυτές να εξυπηρετούν δημόσιους, κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς και η παραχώρηση να κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Το σημείο αυτό εκτιμάται ότι εγείρει ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας. 
 
Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ν. 2971/2001, ο αιγιαλός είναι η ζώνη της ξηράς, που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της. 
 
Παραλία είναι η ζώνη ξηράς που προστίθεται στον αιγιαλό και έχει πλάτος έως και 50 μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού, προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα.