«Γιατί σας εντυπωσιάζουν (σ.σ τους δημοσιογράφους) όσα κάνει ο Βενιζέλος; Τα ίδια έκανε και πέρυσι»! Αυτό επισήμαιναν χθες στους διαδρόμους της Βουλής, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προφανώς δεν τρέφουν και τα καλύτερα των αισθημάτων για την ηγετική ομάδα του κόμματός τους. Δεν υπονοούσαν φυσικά πως κάτι περίεργο «πιάνει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κάθε άνοιξη…

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Αντίθετα μνημόνευαν ότι ακριβώς πριν έναν χρόνο, τέτοια εποχή ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ξεκινήσει (και πάλι) μέσω της Βουλής να ασκεί πιέσεις στην – τότε τρικομματική- κυβέρνηση. Αναφέρονταν στην περίφημη πρόταση νόμου ενάντια στον ρατσισμό που ήθελε να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και στην «εμπλοκή» που είχε προκαλέσει στην λειτουργία της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουν πως έθετε θέματα «προγραμματικής συμφωνίας» καθώς και τρόπων κυβερνητικής συνεννόησης. Τελικά μετά από πολύμηνες περιπέτειες, μία συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην πρωθυπουργική «μερσεντές» και την αποχώρηση Κουβέλη από την κυβέρνηση, η όλη υπόθεση κατέληξε στο σχήμα που μας κυβερνά έως σήμερα. Βέβαια – προειδοποιούν- «αυτό δεν μπορεί να του βγαίνει πάντα».

Για το …μέγα ερώτημα του «τι θέλει τέλος πάντων ο Βενιζέλος;» εκτός από τον προφανή στόχο της εκλογικής συσπείρωσης “δια του φόβου” της κυβέρνητικής αστάθειας, πολλά ακούγονται.  Η ερμηνεία που δίνεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι πώς επιδιώκει «να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα». Κυρίως το ότι αυτός (δηλαδή ο Βενιζέλος) είναι όχι απλά ο προνομιακός αλλά και ο μόνος συνομιλητής του Α.Σαμαρά από τον λεγόμενο «χώρο της κεντροαριστέρας». Επίσης αυτό να εκφραστεί και εκλογικά. Να «εμπεδωθεί» στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας πως τα δύο κόμματα είναι «δεμένα» στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία και μαζί θα διασωθούν.

Σχετικά  με τον «άγαρμπο» χαρακτήρα της τακτικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι οφείλεται εν πολλοίς στην βιασύνη και την νευρικότητα που προκαλούν οι δυσοίωνες εκλογικές προβλέψεις για την «Ελιά». Όπως σχολιάζεται ευθέως στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ «ο Βενιζέλος, παίζει την πολιτική του επιβίωση».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  δείχνουν να …χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Υπάρχουν αυτοί που έχουν ανησυχήσει και εξοργιστεί με την τακτική του Ευάγγελου Βενιζέλου. Υποστηρίζουν ότι δυσκολεύει τα πράγματα δίνοντας εικόνα διάλυσης που θα επιδράσει προεκλογικά και μετεκλογικά. Μάλιστα επισημαίνουν πως η κυβέρνηση έχει διευκολύνει …υπέρ του δέοντος το ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών.

Όμως ένα μεγάλο μέρος τους φαίνεται να αντιμετωπίζει μάλλον με περιέργεια ενίοτε και σκωπτικά την όλη υπόθεση.Όπως σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το τι ζητά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ: «Αυτό είναι ένα ερώτημα που θέλει ψυχολογική μελέτη και πολύ χρόνο να απαντηθεί…»