Επαγγελματική αναγνώριση στα πτυχία διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η χώρα μας καθώς και στα πτυχία των κολλεγίων από χώρες εκτός ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχουν σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης και αναγνωρίζονται από τις αρμόδιες αρχές των χωρών όπου εδρεύουν, παρέχει η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.
 
Η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει διάφορα εκκρεμή εκπαιδευτικά θέματα κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και αποτελείται από 150 σελίδες.
 
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίζει τους τίτλους σπουδών που παράγουν οργανισμοί του δημοσίου διεθνούς δικαίου, διότι  συμμετέχοντας στα όργανα των οργανισμών έχει συναποφασίσει για την παραγωγή τους. 
 
Με το άρθρο 7 της τροπολογίας ρυθμίζεται το ζήτημα της αναγνώρισης των τίτλων διεθνών σπουδών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία με τρόπο καθολικό και σύμφωνο προς τα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. 

Παράλληλα, με το άρθρο 6 της τροπολογίας επεκτείνεται η αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης τρίτων χωρών που παρέχονται από Κολλέγια, τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας και αναγνωρίζονται από τις χώρες που είναι η έδρα του πανεπιστημίου. 
 
Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση αναγνώρισης παραρτημάτων πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα μας και δεν έχουν έδρα σε χώρες τις ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς για αυτά τα ιδρύματα είχε ήδη ρυθμιστεί το θέμα με προηγούμενο νόμο. 
 
Η επαγγελματική αναγνώριση αυτών των πτυχίων γίνεται από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ). Τέτοια Κολέγια είναι το Deree, το αμερικανικό κολέγιο Θεσσαλονίκης και άλλα κολλέγια που λειτουργούν με την “σφραγίδα” αμερικανικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. 
 
Η τροπολογία που κατατέθηκε είχε τον χαρακτήρα του επείγοντος και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.
 
Τελικά υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με 144 “ναι” και 98 “όχι” ανοίγοντας τον δρόμο της αδειοδότησης σε πολλά αμερικανικά και άλλα κολέγια.