Στο θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων και της υποχρηματοδότησης της Παιδείας αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε οι Πρυτάνεις. Άλλωστε, ο δρόμος για την κατάργηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά, είναι ανοιχτός, πράγμα που σημαίνει ότι «και με τη βούλα οδηγούμαστε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Η κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έκλεισε την Παρασκευή λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 17 πόρτες παραβιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Τμήμα Μαθηματικών λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης. «Δεν ξέρουμε αν και πώς θα λειτουργήσουμε από τον Σεπτέμβριο» είπαν.
 
Τα δημόσια κρατικά πανεπιστήμια σύντομα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν επειδή δεν έχουν πλέον ούτε εξειδικευμένο και διοικητικό προσωπικό, ούτε όμως και χρηματοδότηση… Για τον τεράστιο κίνδυνο που απειλεί τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, την περίοδο που ενισχύονται και ανδρώνονται τα ιδιωτικά κολέγια και ξεκινάει η συζήτηση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, μίλησαν σήμερα, Δευτέρα, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.
 
«Έχουμε ζητήσει πολλές φορές από τον κ. Αρβανιτόπουλο να μας συναντήσει, ωστόσο δεν μας έχει δεχτεί τους τελευταίους 4 μήνες. Για τη διαθεσιμότητα δε ρωτηθήκαμε ποτέ και τώρα βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Γι’ αυτό το οριζόντιο μέτρο της διαθεσιμότητας οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει αρκετά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.
 
«Διαφωνούμε με τον αριθμό των εισακτέων», πρόσθεσε, «καθώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στον αριθμό των φοιτητών».
 
«Παρά τις υποσχέσεις του υπουργού δεν έχει γίνει τίποτα ούτε γι’ αυτό το θέμα».
 
Οι πρυτάνεις τόνισαν ότι με βάση διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρισκόμαστε στις χαμηλότερες θέσεις ως προς τον οργανωτικό και ακαδημαϊκό τομέα, αλλά και αναφορικά με τη στελέχωση κι τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
 
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, τόνισε ότι με το νόμο Διαμαντοπούλου χάθηκε η δημοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πρυτανικές εκλογές που πλησιάζουν, όπου «το Συμβούλιο Διοίκησης κάθε σχολής υποδεικνύει πλέον τους υποψηφίους και μετά ψηφίζουν οι καθηγητές».
 
Παράλληλα, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει άμεσα το νόμο Διαμαντοπούλου, να αποκαταστήσει άμεσα το προσωπικό, αλλά και να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
 
Παρόντες ήταν η αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Τόνια Μοροπούλου, η αντιπρύτανης του Παντείου, Ισμήνη Κριάρη, ο πρύτανης του Γεωπονικού, Κ. Φεγγερός και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γ. Παναγιωτάκης.