Το διετές επιχειρησιακό σχέδιο που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προβλέπει την εφαρμογή αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών διαδικασιών κατασχέσεων για μικρά χρέη, ακόμα και 1.000 ευρώ και το οποίο αλλάζει ριζικά πολλά ζητήματα αναφορικά με τις οφειλές στην εφορία και εν γένει το Δημόσιο.
 

Για τον σκοπό αυτό στο σχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

 
– Δημιουργία συστήματος παρακολούθησης αποτελεσμάτων ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης προγραμμάτων πλειστηριασμού.
 
– Εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενημέρωσης νέων οφειλετών σε μηνιαία βάση και επέκταση της διαδικασίας πλήρους αυτοματοποίησης των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για οφειλές ως 10.000 ευρώ, με βάση το έτος και το είδος της οφειλής.
 
– Συνολική αξιολόγηση του προφίλ επικινδυνότητας των φορολογούμενων με τη χρήση συστήματος αξιολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
 
– Επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε χρηματοοικονομικά προιόντα.
 
– Προγραμματισμός και υλοποίηση διασταυρώσεων των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων με τις δηλώσεις ακινήτων κ.α.
 
-Υλοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
 
– Διασταύρωση με το υπουργείο Μεταφορών για τα ανασφάλιστα οχήματα.
 
– Ηλεκτρονική υποβολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στοιχείων που αφορούν δικηγορικούς 
συλλόγους, λιμεναρχεία, γραμματεία δικαστηρίων, συμβολαιογράφους και λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
 
– Υποβολή ηλεκτρονικής ενιαία δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
 
– Δημιουργία μηχανογραφικών εφαρμογών για την ηλεκτρονική παραλαβή των δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών και μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να είναι εφικτή η μετέπειτα επεξεργασία τους.
 
– Δημιουργία εφαρμογής για την υποβολή των στοιχείων ιδιωτικών συμφωνητικών.
 
– Δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου καταγγελιών και λοιπών αναφορών των φορολογούμενων.
 

Θεοχάρης: Ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ

Δεν στοχεύει σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικροκαταθετών ή μικροοφειλετών το επιχειρησιακό πλάνο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Χάρης Θεοχάρης, ξεκαθαρίζοντας πως ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ.
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα  που εμφανίζουν το υπουργείο Οικονομικών να συνδέεται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων και να προβαίνει σε κατασχέσεις καταθέσεων, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δήλωσε: «Σε καμιά περίπτωση το επιχειρησιακό πλάνο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν στοχεύει σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικροκαταθετών ή μικροοφειλετών, αφού άλλωστε προστατεύονται απόλυτα από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περί ακατάσχετου έως 1.500 ευρώ».
Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε πως ο σχεδιασμός αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, «όπως άλλωστε εφαρμόζεται και σήμερα μέσα από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, δράσεις που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών».