Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η καταστροφή που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στην πόλη Σομά, βορειοδυτικά της Σμύρνης.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, τουλάχιστον 201 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι παραμένουν παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές, όπου σημειώθηκε έκρηξη.
 
Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, τα οποία όλη τη νύχτα προσπαθούσαν να φθάσουν τους εγκλωβισμένους και να διοχετεύσουν αέρα στο ορυχείο, ενώ κρίσιμες θεωρούνται οι πρωινές ώρες για την εξεύρεση επιζώντων.

Σημειώνεται πως την ώρα της έκρηξης, 787 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στα έγκατα της γης. Το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής της βάρδιας, κάτι που σημαίνει ότι στο ορυχείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύ περισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως, χωρίς να είναι γνωστό πόσοι ακριβώς.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 363 ανθρακωρύχοι. Ο Γιλντίζ διευκρίνισε ότι 80 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν τραυματισμένοι εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Λόγω βραχυκυκλώματος η έκρηξη

Η έκρηξη στο ορυχείο της πόλης Σόμα, στην επαρχία της Μαγνησίας, σημειώθηκε λόγω βραχυκυκλώματος που προκάλεσε πυρκαγιά. Πιο συγκεκριμένα, η στοά κατέρρευσε έπειτα από έκρηξη, η οποία προκλήθηκε την Τρίτη από βλάβη σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή περίπου στις 15:30  ώρα Ελλάδας.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες του ορυχείου δήλωσαν ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό, που όπως είπαν, συνέβη παρά τα πολύ αυστηρά μέρα ασφαλείας. 
 

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παρακολουθεί «προσεκτικά τις εξελίξεις», ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης των παγιδευμένων ανθρακωρύχων. «Ελπίζουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρες πληροφορίες τις επόμενες ώρες», δήλωσε σχετικά.
 
Ο Ερντογάν ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αλβανία, ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας, ενώ το ίδιο ανακοίνωσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Kιλιντσάρογλου.

Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό των αγνοούμενων

«Τέσσερις ομάδες διασωστών εργάζονται στο ορυχείο. Η πυρκαγιά προκαλεί προβλήματα, όμως οξυγόνο διοχετεύεται στις στοές που δεν έχουν πληγεί» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας.

Οι πυροσβέστες έχουν ανακοινώσει πως ο πυκνός καπνός τους εμποδίζει να προχωρήσουν. Ένα ελικόπτερο έχει σταλεί στον τόπο της τραγωδίας, ενώ ο στρατός έχει αποστείλει ομάδες 20 ατόμων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

 
Οι ανθρακωρύχοι διαθέτουν μικρές φιάλες με μάσκες οξυγόνου, όμως δεν είναι γνωστό για πόσο μπορούν να επιβιώσουν με αυτές.
Ο ειδικός σε θέματα ορυχείων Βεντάτ Ντινταρί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο βασικός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανθρακωρύχοι είναι η έλλειψη οξυγόνου.

«Αν έχουν πάθει βλάβη οι αεραγωγοί, οι ανθρακωρύχοι μπορεί να πεθάνουν μέσα σε διάστημα μίας ώρας», είπε.

 
Πολλοί γονείς ανθρακωρύχων, ανήσυχοι και με δάκρυα στα μάτια έχουν μεταβεί κοντά στο ορυχείο.

«Συχνό φαινόμενο» οι απώλειες ζωών σε ιδιωτικά ορυχεία στην Τουρκία

Στην Τουρκία οι απώλειες ζωών σε ιδιωτικά ορυχεία είναι συχνή υπόθεση, με τα συνδικάτα να επικρίνουν την κυβέρνηση για την αποτυχία της να εποπτεύσει αποτελεσματικά τις εξορυκτικές δραστηριότητες, ιδίως όσον αφορά τις επιχειρήσεις υπεργολαβίας που κατηγορούνται ότι απασχολούν εργαζόμενους με μικρή εκπαίδευση και χωρίς αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Στο μεταξύ ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι το AKP απέρριψε τον προηγούμενο μήνα έκκληση της αντιπολίτευσης να ελεγχθεί η κατάσταση ασφαλείας στο ορυχείο της Σόμα.

Το πιο σοβαρό δυστύχημα σε ορυχείο είχε σημειωθεί το 1992, όταν 263 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους από μια έκρηξη στο ορυχείο Ζονγκουλντάκ.

 
Όταν 30 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στη βορειοδυτική επαρχία Ζονγκουλντάκ στις 17 Μαΐου του 2010, ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ομέρ Ντιντσέρ, είχε προκαλέσει την κατακραυγή της κοινής γνώμης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Στους πρώτους 19 ανθρακωρύχους, δεν υπήρχαν σημάδια από εγκαύματα – έχασαν τη ζωή τους όμορφα».

 
Πληροφορίες: Το Βήμα, Σκάι