Πανικός στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου, μετά τις αποκαλύψεις της Ελευθεροτυπίας για το φρένο που έχει βάλει απο τον περασμένο Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χρηματοδότηση των 14 έργων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για τη κατασκευή των νέων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων λόγω βαρύτατων παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας. 

Όπως γράφει από χθες η «Ελευθεροτυπία», τινάζονται στον αέρα οι 14 ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 2,2 δισ.ευρώ στην Αττική (Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Α.Λιόσια) και σε ακόμη 10 περιφέρειες της χώρας, που έχουν δρομολογηθεί την τελευταία τριετία.

Οι Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κλείνουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης των έργων από το τρέχον και το «νέο ΕΣΠΑ», εξαιτίας σωρείας παραβιάσεων των κανόνων ανταγωνισμού και της κοινοτικής νομοθεσίας, για τα απόβλητα.

Πρώτη στο στόχαστρο, η συμβατική πρόβλεψη εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων, που έχει μπει με καρμπόν και στα 14 έργα, κατοχυρώνοντας τα συμφέροντα των αναδόχων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι συμβάσεις καρμπόν που υπογράφει το δημόσιο με τους ιδιώτες μεταξύ άλλων προβλέπουν την επιβολή προστίμων στο Ελληνικό δημόσιο εφόσον δεν παρέχει στα εργοστάσια αυτά το προβλεπόμενο όγκο σκουπιδιών που έχει συμφωνηθεί για τα επόμενα 28 έως 30 χρόνια.  Αυτό   Με πανομοιότυπες ανακοινώσεις τους οι περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου και το υπουργείο Ανάπτυξης επιχείρησαν να πείσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακύρωσης των χρηματοδοτήσεων.    “Τώρα αποδείχθηκε η αιτία για την οποία ο Γιάννης Σγουρός κρύβεται πίσω από τους κκ.  Σαμαρά και Βενιζέλο, αποφεύγοντας την πρόσκληση για συμμετοχή σε debate, για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών της Αττικής” αναφέρει χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου.  Για συκοφαντίες και ψεύδη περιορίστηκε να κάνει λόγο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Αττικής.