«Δεν άκουσα καμία κυβέρνηση που ήρθε δεύτερη στις ευρωεκλογές να υποβάλλει παραίτηση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εκτιμώντας ότι «οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται προς διεξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τη βιωσιμότητα μίας κυβέρνηση, ούτε το Σύνταγμα το επιτάσσει».

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε να πανηγυρίσει χωρίς αντίκρισμα, διότι είχε μεν καλύτερα ποσοστά – δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό – αλλά όχι σε ψήφους», ανέφερε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «δεν έχετε πάρει ούτε τα ποσοστά του 2012. Είστε στάσιμοι και μάλιστα μειωμένοι κατά 120.000 ψήφους».

 
Τα «χλιαρά, ανόρεχτα χειροκροτήματα απέναντι σε ένα υπουργό μίας κυβέρνησης που είναι ήδη παρελθόν», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «είσαστε ήδη παρελθόν. Σας αποδοκίμασε ο λαός. Εσείς βάλατε πρώτοι τα διλήμματα ακραίου πολιτικού χαρακτήρα. Δεν είπε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στις ευρωεκλογές κρίνεται η σταθερότητα ή η αστάθεια. Εσείς το βάλτε άκρως πολωτικά».

«Δεν θέλετε να καταλάβατε τίποτα. Και το μήνυμα που λέτε ότι λάβατε δεν το μετουσιώνετε σε συγκεκριμένη πράξη. Συνεχίζετε την τροϊκανή λεηλασία και λέτε ότι λάβατε το μήνυμα», εκτίμησε.
 
«Κάποιοι από εσάς λέγατε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατρακυλήσει στο 4%», υπενθύμισε ο Π. Λαφαζάνης και σημείωσε: «όμως ήρθαν οι εκλογές και αποδείχθηκε ότι τίποτα από αυτά που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν περιστασιακό».

«Ο δρόμος άνοιξε και δεν θα σταματήσει. Ανοίξαμε ένα δρόμο που είναι θετικός και ο λαός θα τον ακολουθήσει μέχρι τέλους. Μέχρι να διώξουμε την τρόικα, να καταργηθούν τα μνημόνια», κατέληξε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα πολιτικών συμμαχιών. Ο δηλωμένος εταίρος του, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατέρρευσαν», εκτίμησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, σημειώνοντας ότι «είμαστε στον αστερισμό των συμμαχικών κυβερνήσεων, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις».



«Κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της ΠΑΣΟΚοΕλιάς, στο νομό Κοζάνης τον οποίο εσείς εκπροσωπείτε ήρθατε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, χάσατε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους δύο Δήμους. Συγχαρητήρια», απάντησε δεικτικά η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή.
 
«Προφανώς είναι θετικό γεγονός η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά η αποφυγή σωστών αξιολογήσεων εκ μέρους του δεν ακουμπά στις ανάγκες των πολιτών, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, εκτιμώντας ότι «αυτό που μένει για να καταστεί βιώσιμη η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η πλήρης αποσαφήνιση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μεγάλα και τα βασικά θέματα».

«Δεν υπάρχει κανείς που αμφισβητεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές; Αμφισβητείτε όμως εσείς ότι ηττηθήκατε στις αυτοδιοικητικές;», ρώτησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναρωτήθηκε: «δεν ήταν σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «3 κάλπες, 1 ψήφος, φεύγουν»; Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ ότι στη μία κερδίσατε, αλλά όχι στις άλλες δύο».

 
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Βορίδης είπε ότι «εγώ στη θέση σας θα ήμουν σκεπτικός». «Από τις 17 μονάδες που μετακινήθηκαν, πόσες πήρατε; Ζερό (μηδέν)», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση του Π. Λαφαζάνη που φώναξε ότι «υτό είναι πολιτική αλχημεία».

Ο Μ. Βορίδης υπογράμμισε την ανάγκη για «διορθώσεις» στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι αυτές θα αφορούν «προφανώς» την φορολογική πολιτική, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την ανάπτυξη κοινωνικού δικτύου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ εκτίμησε ότι «έχουμε αναδιάταξη των παραγωγικών δυνάμεων που στην πραγματικότητα χτίζουν εκλογικές συμμαχίες» και ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ αν θα εκφράζει τις δυνάμεις που ανήκουν στο δυναμικό στρώμα που διαμορφώνει τους όρους της παραγωγική ανασυγκρότησης ή εκείνες που διαπιστώνουν ότι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την εξέλιξη.