Το να γίνει ένας διαγωνισμός με έναν μόνο συμμετέχοντα, την DIGEA (εταιρία με μετόχους, το MEGA, τον ΑΝΤ1, τον ΣΚΑΙ, τον ALPHA και το κανάλι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ). Το να παραχωρηθεί το δημόσιο αγαθό των ψηφιακών ραδιοσυχνοτήτων έναντι του ποσού των 18.000.000 που πρακτικά σημαίνει 16.000 ευρώ και κάτι ψιλά το μήνα για κάθε κανάλι αποτελεί «ένα δρόμο προόδου και ανάπτυξης» που δημιουργεί «συνθήκες ενός υγιούς ανταγωνισμού». Αυτό υποστήριξε την Δευτέρα (2/7) το απόγευμα στην Βουλή, ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, φρόντισε έντεχνα να αποποιηθεί οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για την πρακτική του διαγωνισμού με έναν μόνον συμμετέχοντα,. Ανέφερε πως την διαδικασία του διαγωνισμού επιμελήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που «είναι μία ανεξάρτητη διοικητική αρχή έχει αρμοδιότητα να διεξάγει τον διαγωνισμό». Στήριξε όμως πολιτικά τις αποφάσεις της επιτροπής λέγοντας ότι «διαφύλαξε πλήρως τα συμφέροντα του δημοσίου» ενώ «ακολούθησε πλήρως τις επιταγές του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου».

Ειδικά για το θέμα του τιμήματος που είναι 18 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 715 εκατομμυρίων που αποτιμήθηκε από εταιρία στην οποία ανατέθηκε η εκτίμηση της αξίας του φάσματος των ψηφιακών συχνοτήτων, ο υφυπουργός Υποδομών ήταν ιδιαίτερα …μυστηριώδης. Όπως σημείωσε «για τις τιμές εκκίνησης συνεννοήθηκε μία ειδική ομάδα» (σ.σ αγνώστου ταυτότητας)  ενώ στην συνέχεια «οι τιμές καθορίστηκαν κατόπιν εισηγήσεων» (σ.σ επίσης αγνώστου ταυτότητας). Πάντως υποστήριξες πως η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε «βάσει διεθνώς αναγνωρισμένης μεθοδολογίας»! 

Θέμα ακύρωσης του διαγωνισμού για την κυβέρνηση δεν τίθεται για κανένα λόγο ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υποδομών λέγοντας ότι «από καμμία διάταξη δεν συνάγεται ότι πρέπει να ακυρωθεί η διαδικασία επειδή μετέχει μόνο ένας υποψήφιος» προσθέτοντας ότι «ακόμη και με έναν υποψήφιο θα γίνονταν ο διαγωνισμός». Επιπρόσθετα ανέφερε ότι με την τροπή που πήραν τα πράγματα η ΝΕΡΙΤ εκπέμπει χωρίς να πληρώνει.
Να σημειωθεί ότι το κόστος των 18 εκατομμυρίων ευρώ αφορά σύμβαση 15 ετών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η DIGEA θα καταβάλλει 222 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου έριξε …μπηχτές λέγοντας πως όπως φαίνεται «γι  αυτό παίρνει πρωτιά το  MEGA στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ και στον συνδυασμό της Ελιάς» προσθέτοντας ότι αν δεν γίνονταν έτσι τα πράγματα «δεν θα μπορούσε ο κ.Πρετεντέρης να αποκρύπτει από τον λαό ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».