Εν αμφιβόλω έχει τεθεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου από την τρόικα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει σειρά μέτρων λιτότητας, διαμηνύει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο. Η κυβέρνηση θα ζητήσει από το δικαστήριο να προχωρήσει σε «διευκρινίσεις» για την απόρριψη που αφήνει δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ για το 2014.
 
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε ότι αν και το πρόγραμμα στήριξης της χώρας έχει τυπικά ολοκληρωθεί από τα μέσα του Μαΐου, η τελευταία δόση του δανείου εξαρτάται από τους όρους που είχαν υπογραφεί προγενέστερα με την τρόικα των δανειστών -την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
«Καθώς υπήρξε μεταβολή των όρων, η εκταμίευση προφανώς μπορεί να λάβει χώρα όταν ξεπεραστεί η κατάσταση» ανέφερε ο Κοέλιο.
 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε την περασμένη Παρασκευή σειρά μέτρων λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.
 
Η απόρριψη αυτών των μέτρων άφησε αυτομάτως δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος.
 
 

Διευκρινίσεις από το δικαστήριο
 

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το δικαστήριο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την απορριπτική απόφασή του και μέχρι τότε δεν μπορεί να εγγυηθεί το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2015 από 4% φέτος.
 
«Δεν είναι εφικτό για το πορτογαλικό κράτος να τηρήσει τη δέσμευσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΔΝΤ για να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,5% το 2015 χωρίς να είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα» είπε αναφερόμενος στο αίτημα για διευκρινίσεις από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
 
«Μπορούμε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα μόνον όταν γνωρίζουμε ποια είναι η διάστασή του και δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι» δήλωσε.
 
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το έλλειμμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει στον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο, καθώς επίκεινται άλλες δυο δικαστικές αποφάσεις επί των μέτρων λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.
 
«Από δημοσιονομικής άποψης η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βρει άλλα μέτρα τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο πως στο επίκεντρο θα έχουν αυξήσεις φόρων για όλους τους Πορτογάλους» δήλωσε ο Φιλίπε Γκαρσία, επικεφαλής της Informacao de Mercados Financeiros.
 
Η τελευταία δόση του πακέτου στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας -το οποίο συνολικά ανήλθε σε 78 δισ. ευρώ- είναι 2,6 δισ. ευρώ.