Την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών μία ομάδα φίλων του Γιώργου Παπανδρέου, που στο διαδίκτυο εμφανίζεται ως «αλφαβήτα» έκανε την εμφάνισή της με σύνθημα «Από την αρχή, όχι από το μηδέν».  Ελάχιστοι ωστόσο τους έχουν προσέξει κι ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.

«Θα χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε στα βασικά» λένε. «Να ξαναγίνουμε πολίτες, να αναλάβουμε την ευθύνη μας και να απαιτήσουμε τους θεσμούς, το κράτος, τους πολιτικούς, την οικονομία, την κοινωνία που μας αξίζει. Να την απαιτήσουμε και να τη στηρίξουμε. Από την αρχή».

Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από στελέχη άγνωστα στον πολύ κόσμο,  αλλά γνωστά στον κόσμο -ειδικά στη γραφειοκρατία- του ΠΑΣΟΚ, καθώς πρόκειται κυρίως για συνεργάτες υπουργών, του κόμματος επί Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του ίδιου, διατηρούσε για καιρό “κρυφή” ομάδα στο facebook που πλέον έγινε φανερή. Εκεί έχουν ξεκινήσει και την «καμπάνια» τους, ανεβάζοντας παλιές παιδικές τους φωτογραφίες,  οι οποίες συνοδεύονται με κάποιες από τις αρχές της πολιτικής αυτής ομάδας.

Πρόκειται για τριαντάρηδες και σαραντάρηδες κυρίως και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πλήρως ενημερωμένος για τις κινήσεις τους. «Είμαστε πολιτικοποιημένοι, καθόλου άφθαρτοι και όχι απαραίτητα νέοι». Έτσι περιγράφουν τους εαυτούς τους.

«Ζούμε το πρόβλημα και γι΄αυτό αποφασίσαμε να γίνουμε συμμέτοχοι και στη λύση. Με το παράδειγμά μας. Με συνεχή διαβούλευση, παραγωγή θέσεων, πραγματοποίηση δράσεων. Με απαρέγκλιτη προσήλωση στις αρχές μας και στη δύναμη των καταγεγραμμένων κανόνων και διαρκώς βελτιούμενων συμμετοχικών διαδικασιών. Από αυτές θα προκύψουν και τα πρόσωπα και οι δομές. Από την αρχή. Όχι από το μηδέν».

Η επιρροή της σχολής ΓΑΠ με τα θέματα συμμετοχής, διαβούλευσης κτλ είναι εμφανής στο λόγο τους.

Για την  «αλφαβήτα» (#αβ) αναφέρουν ότι  είναι μία πολιτική συλλογικότητα που πειραματίζεται συνεχώς «όχι σε κενό αέρος, αλλά με συνεχή τριβή με τη δοκιμή και την πράξη» χωρίς ωστόσο να είναι καθόλου ξεκάθαρο τι ακριβώς θέλουν. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το «διακύβευμα είναι η συμμετοχοποίηση».  Κι επιμένουν πως ξεκινάνε «Από την αρχή. Όχι από το μηδέν».

Η ομάδα αυτή, πάντως, κάνει κυρίως αυτό που λέει: πειραματίζεται. Σαν τα χάρτινα καραβάκια που τα ρίχνεις στο νερό και μετά παρακολουθείς αν θα βουλιάξουν ή όχι.

Το τι ακριβώς θέλουν δεν το γνωρίζουν ακόμα. Υπάρχουν σκέψεις μέχρι και για τη μετεξέλιξή τους σε κόμμα.

Εκτός από τον Γιώργο Παπανδρέου συνομιλούν και με τον Παύλο Γερουλάνο.

Κάποιοι σκέφτονται ότι αν είναι να μετεξελιχθούν σε κόμμα, το ρίσκο θα ήταν καλύτερα  να το αναλάμβανε κάποιος σαν αυτόν (που δείχνει να το θέλει κιόλας) και όχι ο ίδιος ο Γιώργος.  Μια πρώτη ματιά στα κείμενά τους, πάντως,  δίνει την εντύπωση ότι πολιτικά είναι κάτι σαν το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη με το στίγμα όμως του ΓΑΠ.
 
Εδώ το βίντεο της πολιτικής συλλογικότητας αλφαβήτα