Στα 84 χρόνια του, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, μονοπώλησε το ενδιαφέρον του φετινού Φεστιβάλ Καννών, με τη νέα του ταινία Adieu au langage, καθώς και με την απουσία του για μία ακόμη φορά από τη διοργάνωση αλλά και την τελευταία στιγμή ακύρωση της προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου.
 
Το μεγάλο αφιέρωμα «Τώρα Γκοντάρ» στον πιο μοντέρνο σκηνοθέτη που πέρασε πίσω από την κάμερα θα ολοκληρωθεί στις 18 Ιουνίου αφού θα έχουν προβληθεί 52 ταινίες του, ανάμεσά τους και η ολοκαίνουρια Adieu au langage σε 3D που μόλις έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες, αποσπώντας το Βραβείο της Επιτροπής και για την οποία η Ταινιοθήκη, σε συνεργασία με την Weird Wave και την Wild Bunch, εξασφάλισε την πρώτη πανελλαδική προβολή.

To τρέιλερ της ταινίας Adieu au langage


Οι ταινίες είναι χωρισμένες σε πέντε κατηγορίες: Νέο Κύμα, Οπλισμένες Κάμερες, Επιστροφή στη μυθοπλασία, Κινηματογραφικά Σημειώματα, Γκοντάρ-Ιστορικός του Κινηματογράφου, Αποχαιρετισμός στη γλώσσα. Πολλές από τις ταινίες θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την πρώτη μικρού μήκους «Επιχείρηση Μπετόν» την οποία ο Γκοντάρ σκηνοθέτησε σε ηλικία 24 ετών μέχρι και το περίφημο πολυμεσικό έργο του Histoire(s) du cinema.
 
Πολλές από τις ταινίες θα προλογίσουν σκηνοθέτες, κριτικοί κινηματογράφου, συγγραφείς και άνθρωποι του πολιτισμού ενώ για την καλύτερη γνωριμία με το έργο του σκηνοθέτη, έχουν προγραμματιστεί δύο συζητήσεις στρογγυλών τραπεζιών. 
 
Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος στον επίσημο ιστότοπο: http://godard.tainiothiki.gr/.