Ο κ. Χαρδούβελης, σύμφωνα με τους βουλευτές, επικαλέστηκε έλλειψη ενημέρωσης για την ουσία της υπόθεσης και ζήτησε χρόνο για να έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των καθαριστριών.
 
Οι Γιώργος Βαρεμένος, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Γελαλής, Νάντια Βαλαβάνη και Μαρία Τριανταφύλλου συναντήθηκαν με τον κ. Χαρδούβελη και του είπαν ότι για ένα ζήτημα για το οποίο απαιτείται πολιτική απόφαση δεν πρέπει να υπάρχει προσφυγή από το υπουργείο στη Δικαιοσύνη.
 
Η αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον υπουργό Οικονομικών και το ζήτημα της «υπεραντίδρασης και δυσανάλογης χρήσης βίας» από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ζήτησαν την απόσυρσή τους.
 
Ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
 
Μάλιστα, ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος κατήγγειλε ότι τον κτύπησαν οι άνδρες των ΜΑΤ, παρότι τούς επέδειξε τη βουλευτική ταυτότητά του.
 
Σημειώνεται, ότι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι απολυμένες καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου και υπήρξε βίαιη απώθησή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.
 

Αυταρχικός κατήφορος

 
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για «αυταρχικό κατήφορο μιας κυβέρνησης όμηρο των μνημονιακών απαιτήσεων των δανειστών».
 
Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Οι πρωτοφανείς σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν για ακόμα μια φορά ενάντια στις καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ, αλλά και σε αλληλέγγυους πολίτες, σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, που είχαν ως συνέπεια τη μεταφορά τραυματισμένων αγωνιστριών στο νοσοκομείο, καταδεικνύει τον αυταρχικό κατήφορο μιας κυβέρνησης όμηρο των μνημονιακών απαιτήσεων των δανειστών. Το μόνο μέσο που τους έχει απομείνει είναι η ωμή βία απέναντι σε αυτούς και αυτές που αντιστέκονται και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους».
 
Η ανακοίνωση προσθέτει: «Ο ηρωικός αγώνας των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών που παλεύουν για το ψωμί και την αξιοπρέπεια στέλνει σε όλους τους εργαζόμενους το μήνυμα της αδιαπραγμάτευτης αντίστασης ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές τρόικας-κυβέρνησης που μετατρέπουν τη χώρα σε εργασιακή και κοινωνική “έρημο”».
 
Σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν θα λυγίσει τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες».
 
«Οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι αλήθεια ότι δεν κρίνονται. Κρίνονται όχι μόνο με βάση το δίκαιο και τις γενικές αρχές του Συντάγματος, αλλά κυρίως ηθικά και κοινωνικά, ιδιαίτερα όταν πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, απειλώντας την ίδια τους την επιβίωση» προσθέτει η ανακοίνωση. 
 
 

Καταδίκη από ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ
 

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ουσιαστικά το δίκιο του αγώνα των εργαζομένων δεν κρίνεται στα δικαστήρια, αλλά πρέπει να επιβληθεί με τη μαζική και οργανωμένη πάλη του λαού, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά, για όλους τους ανέργους και απολυμένους» επισημαίνει το ΚΚΕ, με σχόλιό του για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Τα επεισόδια με τις καθαρίστριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών καταδίκασαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

 
Η αρμόδια τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε ότι «μετά τις σημερινές απαράδεκτες ενέργειες έξω από το υπουργείο Οικονομικών, η χθεσινή εξαγγελία του κ. Κικίλια, ότι θα “καθαρίσει την Αθήνα”, παίρνει άλλη διάσταση», και πρόσθεσε: «Αν όντως πρόκειται για μάχη καθαριότητας, τότε αυτή θα την κερδίσουν τελικά οι καθαρίστριες και όχι ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης που έδωσε σήμερα το πρώτο, πολύ άσχημο δείγμα γραφής του».
 
Για το ίδιο θέμα δηλώσεις έκανε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος και τομεάρχης Οικονομικών, Ραχήλ Μακρή, η οποία είπε ότι «οι υπουργοί άλλαξαν αλλά τα ΜΑΤ εξακολουθούν να κάνουν επίδειξη δύναμης στις γυναίκες, που διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία».
 
Σύμφωνα με την κ. Μακρή, η κυβέρνηση «υιοθετεί τη βία ως απάντηση και τον ξυλοδαρμό ως πολιτική στάση», και σημείωσε ότι «η αστυνομική βία δεν αποτελεί απάντηση στην πείνα. Το ξύλο δεν λύνει τα προβλήματα επιβίωσης».
 
Τέλος, ο τομεάρχης Εργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης, αναφερόμενος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παρεμβαίνει στην κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους και «δεν προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων».
 
«Ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και νομικών ερμηνειών, η περιπέτεια των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών αναδεικνύει την άτεγκτη αντίληψη με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα αιτήματα μιας χαμηλά αμειβόμενης κατηγορίας εργαζομένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. 
 
«Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι απολυμένες καθαρίστριες, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους, βρίσκονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωπες με τον αυταρχισμό των ΜΑΤ, πιστοποιεί πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες την αγωνία των πολιτών για μία θέση εργασίας» προσθέτει.