Ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε λόγο για ομαδικές εκτελέσεις, τονίζοντας ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και 17 πολίτες που δολοφονήθηκαν. Τα θύματα εργάζονταν για την αστυνομία και για δικαστικό υπάλληλο στο κέντρο της Μοσούλης.
 
Τέσσερις γυναίκες που είχαν πέσει θύματα βιασμού αυτοκτόνησαν, ενώ 16 πολίτες από τη Γεωργία απήχθησαν.
 

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες

 
Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες εξαιτίας των μαχών στο Ιράκ αυξήθηκαν φέτος κατά 800.000 άτομα.
 
Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι μόνο αυτή την εβδομάδα 300.000 άτομα διέφυγαν στο Ερμπίλ και το Ντουχόκ, μετά την κατάληψη από τους τζιχαντιστές μεγάλου μέρους του βορείου Ιράκ. Τα διεθνή δίκτυα ανέφεραν πριν από μερικές ημέρες ότι μισό εκατομμύριο Ιρακινοί εγκατέλειψαν την ισλαμοκρατούμενη Μοσούλη.
 
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι πολλοί από τους πρόσφυγες φεύγουν από τα σπίτια τους μόνο με τα ρούχα που φορούν, χωρίς χρήματα και χωρίς να έχουν που να πάνε.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα η υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν 480.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τον Ιανουάριο.
 
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι την ώρα που οι σουνίτες τζιχαντιστές «κατευθύνονται γρήγορα προς την Βαγδάτη» περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα για να γλιτώσουν από τις μάχες.
 
Από τις 10 Ιουνίου, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλη την επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, στον ιρακινό βορρά, το Τικρίτ και άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν, όπως και τομείς των επαρχιών Ντιγιάλα, στα ανατολικά, και Κιρκούκ, βόρεια, επωφελούμενοι της άτακτης υποχώρησης των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτοί ελέγχουν εξάλλου από τον Ιανουάριο την Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης.
 
Σύμφωνα και πάλι με τον ΙΟΜ, περισσότεροι από 500.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Μοσούλη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, για να γλιτώσουν από τις μάχες.
 
 

Ανθρωπιστική κρίση
 

«Στην Μοσούλη δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα τεμένη έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία εκστρατείας για να περιθάλπουν τους τραυματίες. Οι οικογένειες στο δυτικό τμήμα της πόλης έχουν πολύ μικρή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης έχει ηλεκτρικό ρεύμα μόνον για μερικές ώρες ημερησίως» σημείωσε η Μπερτιόμ.
 
Καθώς «η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα» στο Ιράκ, «εμείς προβλέπουμε παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε από την πλευρά της η Μάντι Αλεξάντερ, συντονίστρια των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού στο Ιράκ.
 
Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος αναμένει πως ο αριθμός των εκτοπισμένων θα αυξηθεί, τόνισε ότι χρειάζεται άμεσα 15 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 11,1 εκατομμύρια ευρώ) για να αγοράσει και να διανείμει 30.000 τεμάχια μη διατροφικής βοήθειας, 5.000 σκηνές και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για να καταγραφούν και να αποτιμηθούν οι ανάγκες των εκτοπισμένων.
 
Παράλληλα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM) ξεκίνησε την πρώτη έκτακτη επιχείρηση για να παράσχει βοήθεια σε τρόφιμα σε 42.000 ανθρώπους που θεωρούνται ως οι πιο ευάλωτοι από αυτούς που εκτοπίστηκαν αυτήν την εβδομάδα λόγω της σύγκρουσης στο Ιράκ.