Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, το Μάιο του 2014, διαμορφώθηκε στο -3,5%, από -3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Μάιο του 2014, ήταν αρνητική κατά 801 εκατ. ευρώ (Μάιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 1.209 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,5%, από -4,8% τον Απρίλιο του 2014. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,4%, από -4,6%

 
Τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 793 εκατ. ευρώ (Μάιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 1.042 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -5,2%, το Μάιο του 2014, από -7,5% τον προηγούμενο μήνα.
 
Η χρηματοδότηση στα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 3%. με αποτέλεσμα το συνολικό τους χρέος σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια να υποχωρήσει κάτω από τα 100 δισ. ευρώ (99,9 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, οι χορηγήσεις στεγαστικών μειώθηκαν κατά 3,2% και των καταναλωτικών δανείων κατά 2,8%.

Αυξημένες οι καταθέσεις

Μικρή αύξηση για τρίτο συνεχή μήνα σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα.
 
Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν στα 162,1 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου από τα 161,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.
 
Από την αρχή του έτους οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο σε σχέση με το τέλος του 2013 οπότε είχαν φθάσει τα 163,2 δισ. ευρώ καταγράφουν μείωση κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Μειώθηκαν τα δάνεια από ΕΚΤ

 
 
Τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης στην ιδιωτική οικονομία μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 2% σε ετήσια βάση, περισσότερο από τη μείωση κατά 1,8% τον Μάιο, κάτι που αναδεικνύει την οικονομική αδυναμία της περιοχής.
 
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, έδωσε πρόσθετη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και διεύρυνε το φάσμα των στοιχείων ενεργητικού που αποδέχεται ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, αλλά τα μέτρα αυτά δεν κατάφεραν έως τώρα να ξεμπλοκάρουν τον δανεισμό προς την πραγματική οικονομία.
 
Η κεντρική τράπεζα περνά τώρα από εξονυχιστικό έλεγχο τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, για να αφαιρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, να ανανεωθούν οι αποτιμήσεις των ενεχύρων τους και να προσαρμοσθούν τα κεφάλαιά τους, ώστε να μπορούν να δανείζουν πιο ελεύθερα στο μέλλον.
 
Στις αρχές Ιουνίου, η ΕΚΤ έλαβε μία σειρά από νέα μέτρα για να ενθαρρύνει τον δανεισμό των τραπεζών, μεταξύ των οποίων και ένα αρνητικό επιτόκιο για την αποδοχή καταθέσεων, ώστε να αποθαρρύνει τις τράπεζες να τοποθετούν σε αυτή τα διαθέσιμά τους.
 
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι δεν θα γνωρίζει ενδεχομένως πριν το τέλος του έτους εάν ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα που έλαβε, αλλά έχει τονίσει ότι θα λάβει και νέα μέτρα, εάν χρειαστεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη.