Η στημένη υπόθεση της αγανάκτησης και της αφύπνισης του κοινωνικού αυτοματισμού της κοινωνίας ξεκίνησε μαζί με την δημοσίευση του νομοσχεδίου για την «Μικρή ΔΕΗ». Όπως κάθε φορά το σενάριο προβλέπει συκοφάντηση του κλάδου από τα ΜΜΕ, δηλώσεις αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση για την προστασία των πολιτών και φυσικά λίγο σασπένς ταλαιπωρίας.

Η ΔΕΗ μετά το κλείσιμο των 13 σταθμών παραγωγής ενέργειας έθεσε το δίκτυο σε πορτοκαλί συναγερμό και προανήγγειλε διακοπές ρεύματος στις ώρες αιχμής. Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι «αν έρθουν 20 εκατομμύρια τουρίστες και δεν δουλεύει το κλιματιστικό δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους εδώ» (περιμένει πολύ κόσμο αυτό το ΣΚ η Σοφία) και όντως από χθες το βράδυ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας άρχισαν οι διακοπές που κρατούσαν από 20 λεπτά έως μια ώρα.

Η αλήθεια όμως, όπως επεσήμανε στο Facebook ο Δημήτρης Πιπεργιάς είναι αρκετά διαφορετική. Όπως φαίνεται και από το γράφημα που δημοσίευσε ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ το μέγιστο φορτίο της ημέρας ήταν κάτι λιγότερο από 7.500 MW. Οι 13 μονάδες παραγωγής που είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας της απεργίας στερούν από το σύστημα 3.400 MW (επίσης από ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ). Η ΔΕΗ όμως από τις θερμικές μονάδες της έχει δυνατότητα παραγωγής 10.000MW, ενώ η χώρα εισάγει άλλες 1.400MW. Επιπλέον τα δίκτυα των αιολικών πάρκων προσφέρουν άλλες 2.000 MW ενώ τα αιολικά πάρκα συνεισφέρουν με 1.000MW (και τη νύτα). Η συνολική σημερινή παραγωγή ρεύματος δηλαδή, χωρίς να υπολογίζουμε τις μονάδες που βρίσκονται εκτός είναι 11.000 MW, 3.500 περισσότερες από όσες χρειαζόταν το σύστημα για να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα.

Αν λοιπόν έπεσε το ρεύμα στην περιοχή σας μην ανησυχείτε. Το έκοψαν για να εκνευριστείτε αρκετά και να ξυπνήσουν μέσα σας τον κοινωνικό αυτοματισμό, αυτόν που ανέχεται να βλέπει τα μέλη της οικογένειάς του να χάνουν την δουλειά τους ένα-ένα αλλά με τίποτα δεν μπορεί  τους συνδικαλιστές που φταίνε για ό,τι κακό έχει συμβεί σε αυτή τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και της διακοπής ρεύματος στην ώρα που έπαιζε το Γαλία-Γερμανία.