Στο Α' θερινό τμήμα που θα συνεδριάσει αύριο, παραπέμπεται η απόφαση των προτάσεων που κατέθεσαν τα κόμματα για να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ.

Στη διάσκεψη των προέδρων, η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε ότι οι προτάσεις δεν αθροίζονται, άρα δεν μπορεί να συμπληρωθεί ο αριθμός 120 που απαιτείται. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι αθροίζονται. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα παραστεί στο θερινό τμήμα που θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση καθώς αρνείται να νομιμοποιήσει τη διαδικασία.

Ανάλογη αναμένεται και η απόφαση των ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ που θα καθορίσουν τις επόμενες ώρες τη στάση τους. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, καταγγέλλει την κυβερνητική πλειοψηφία για αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις και πρακτικές.

Να σημειωθεί ότι αν τελικά χαρακτηριστεί δημοσιονομικού χαρακτήρα τότε δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Οτι το θέμα της ΔΕΗ δεν αποτελεί μείζον κοινωνικό αλλά δημοσιονομικό θέμα
και δεν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα υποστηρίζει η κυβέρνηση που προτίθεται -σε περίπτωση που επιμείνει η αντιπολίτευση στη συνάθροιση των προτάσεων- να παραπέμψει την απόφαση για δημοψήφισμα στο Ά θερινό τμήμα της Βουλής.  – See more at: http://stokokkino.gr/article/9963/Dimopsifisma-gia-ti-DEI-Dieurunetai-to-politiko-metopo#sthash.1iO9bLyu.dpuf

Σκιές μεταξύ ΝΔ-Μεϊμαράκη

Το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να συζητηθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» αναμένεται να διαταράξει τις σχέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

 
Και οι δύο πλευρές, σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών», επιμένουν στις απόψεις που έχουν εκφράσει και η ρήξη που διαφαίνεται δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εμπλοκή και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι τέσσερις προτάσεις που κατατέθηκαν μέχρι στιγμής, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, των ανεξαρτήτων βουλευτών, της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ (με τη σειρά που κατατέθηκαν), έχουν κοινό ζητούμενο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ και συγκεντρώνουν 115 υπογραφές.

Απομένει η πρόταση του ΚΚΕ, στην οποία το ζητούμενο -με τα έως τώρα δεδομένα- θα είναι η κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου που διέπει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από το 1990 και εντεύθεν, και η πρόταση της ΔΗΜΑΡ που όπως όλα δείχνουν θα κρίνει πολλά.

Το θέμα θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το μεσημέρι όταν θα αποφασισθεί αν οι προτάσεις θα αθροιστούν ώστε να μαζευτούν οι 120 υπογραφές. Στη συνέχεια θα αποφασισθεί αν θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για την πραγματοποίηση της συζήτησης, όπως επιθυμεί και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει εξηγήσει ότι «δεν θέλει εκκρεμότητες», καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτή θα εκκρεμεί ως τον Οκτώβριο, όταν θα ξανανοίξει η Βουλή, αναφέρει το naftemporiki.gr.

Χθες στη Βουλή, αναφέρει η «Καθημερινή», μεταξύ κύκλων της αντιπολίτευσης συνεζητείτο χθες το βράδυ έντονα ως σενάριο η πιθανότητα αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου η κυβέρνηση να το έστελνε άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αν γινόταν κάτι τέτοιο, τότε οποιαδήποτε κίνηση σήμερα στη Βουλή για το θέμα του δημοψηφίσματος θα στερείτο σημασίας, αφού βάσει Συντάγματος δημοψήφισμα μπορεί να γίνει σε ψηφισμένο νομοσχέδιο και όχι σε νόμο δημοσιευμένο στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο συζήτησε χθες το βράδυ το ενδεχόμενο να «πάει» το ψηφισμένο νομοσχέδιο άμεσα, στις επόμενες ώρες,  για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια στο Εθνικό Τυπογραφείο ώστε να ανακοπεί ο δρόμος των αιτημάτων περί δημοψηφίσματος στο Προεδρείο της Βουλής.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη διέψευδαν το σχετικό σενάριο, ενώ πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία σχετική ειδοποίηση.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να υποβάλλουν τα αιτήματά τους η ΔΗΜΑΡ (11 βουλευτές αφού δεν υπογράφει ο Γρ. Ψαριανός και της Αικ. Μάρκου η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε) και το ΚΚΕ (12 βουλευτές).
 
Εάν δεν υπάρξουν νέες προσθαφαιρέσεις, ο αριθμός των βουλευτών που ζητούν δημοψήφισμα για την μερική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι… 139, δηλαδή 19 περισσότεροι από τους 120 που απαιτεί το Σύνταγμα, αναφέρει το capital.gr.
 
Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμη και εάν το αίτημα του ΚΚΕ δεν θεωρεί «ομοειδές» με τα υπόλοιπα (σ.σ. καθώς προτίθεται να θέσει θέμα ακύρωσης και όλων των κοινοτικών ενεργειακών αποφάσεων) ο αριθμός πάλι εξασφαλίζεται καθώς οι υπογραφές μειώνονται στις 126.

Όσον αφορά την πρόταση του ΚΚΕ που περιέχει πιο «προωθημένο» πλαίσιο, η μεν Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε χθες «νόθο ερώτημα» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο Θανάσης Παφίλης δήλωσε ότι «υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός για να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια».

Eν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος χθες από το βήμα της Βουλής, το κόμμα του (σ.σ. και κυβερνητικός εταίρος) δεν θα δεχτεί παράταση της εκκρεμότητας αλλά θα συμφωνήσει στην ανάγκη άμεσης συζήτησης του αιτήματος για δημοψήφισμα.

Στις 139 οι υπογραφές

Επτά προτάσεις, 139 υπογραφές:

Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής έχουν κατατεθεί προτάσεις από:
1)τον ΣΥΡΙΖΑ (με 71 υπογραφές)
2) τη Χρυσή Αυγή (με 16 υπογραφές)
3) τους Ανεξάρτητους Έλληνες (με 14 υπογραφές, καθώς συνυπογράφει και ο Νίκος Νικολόπουλος)
4) τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (με 14 υπογραφές)
το ΚΚΕ (με 12 υπογραφές)
5) τη ΔΗΜΑΡ (με 11 υπογραφές, αλλά χωρίς τις υπογραφές του Γρηγόρη Ψαριανού και της Κατερίνα Μάρκου που ανεξαρτητοποιήθηκε)
6) και του πρ. προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα (που την υπογράφει ο ίδιος).