Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στη συντριβή του Boeing 777 της Malaysia Airlines στην Aνατολική Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας

«Πάνω από 300 αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. . . είναι γνωστό ότι 23 Αμερικανοί πολίτες είναι ανάμεσα στα θύματα», ανέφερε ο Ζόριαν Σκίριακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Νωρίτερα, η αεροπορική εταιρεία της Μαλαισίας στην οποία ανήκε το μοιραίο αεροσκάφος είχε ανακοινώσει ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.

Το αεροπλάνο τύπου Boeing, διενεργούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ και μετέφερε 295 ανθρώπους.

Το σημείο όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος είναι γεμάτο από τις σορούς επιβαινόντων και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γκράμποβο, όπως ανέφερε μέλος των ουκρανικών σωστικών συνεργείων.

Από τις πρώτες εικόνες:

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι νεκροί είναι 280 επιβάτες και 15 άτομα πλήρωμα.
 
Το Interfax αναφέρει ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη ενώ βρισκόταν σε ύψος 10 χιλιομέτρων, περίπου πέντε λεπτά πριν εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Φιλορώσοι αποσχιστές κατέρριψαν το αεροσκάφος, με πύραυλο τύπου Buk, δήλωσε πριν λίγη ώρα ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας. Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει καμία σχέση με την πτώση του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής Προεδρίας.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισε παράλογες τις κατηγορίες του Κιέβου περί κατάρριψης ουκρανικού αεροσκάφους το βράδυ της Τετάρτης. Σε διάψευση της πληροφορίας προέβη και ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Οι φιλορώσοι αποσχιστές φέρονται να δηλώνουν, μέσω εκπροσώπων τους, ότι δεν έχουν τα μέσα για να καταρρίψουν αεροπλάνο το οποίο να πετά σε ύψος 10.000 μέτρων.

Σύμφωνα με το Associated Press, στην ευρύτερη περιοχή του Ντόνετσκ, όπου και κατερρίφθη το αεροσκάφος, σημειώνονταν τις τελευταίες ημέρες σφοδρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των αποσχιστών.

Έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή» διέταξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιατσένιουκ.

Επικαλούμενο πηγή από την ανατολική Ουκρανία, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι έχουν εντοπιστεί φλεγόμενα συντρίμμια του μαλαισιανού αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, το Boeing κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους – αέρος.


Η αεροπορική εταιρεία Malaysian Airlines και το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για συντριβή μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ουκρανία. Τελευταία γνωστή θέση του Μπόινγκ, σύμφωνα με το λογαριασμό της Malaysian Airlines στο Twitter, ήταν εντός του ουκρανικού εναερίου χώρου.

Πηγή της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το αεροπλάνο δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο την ώρα που αναμενόταν και ότι συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία.

 
Η Malaisian Airlines έγραψε στο Twitter ότι έχει χάσει επαφή με την πτήση ΜΗ17 από Άμστερνταμ.

 
Νωρίτερα, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατέρριψε με αντιαεροπορικό πύραυλο ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-25, το οποίο βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία.
Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι «δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη λίγο νωρίτερα στην ανατολική Ουκρανία να «καταρρίφθηκε».
 
“Ο Ποροσένκο πιστεύει το εξής για το αεροπλάνο που κατερρίφθη: δεν ήταν ατύχημα, ούτε καταστροφή, αλλά τρομοκρατική ενέργεια” τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας. 
 
«Είναι η τρίτη τραγική περίπτωση τις τελευταίες ημέρες, μετά τα αεροπλάνα An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία καταρρίφθηκαν (…) από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.
 
«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
 
Νωρίτερα, o Anton Gerashchenko, ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας έγραψε στο προφίλ του στο Facebook,  ότι το Boeing 777 της εταιρείας Malaysia Airlines χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος BUK. Όπως ανέφερε όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους είναι νεκροί.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ότι το αεροσκάφος της εταιρείας Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία καταρρίφθηκε.
 
«Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι καταρρίφθηκε», ανέφερε ο Χισαμουντίν Χουσέιν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν λάβει εντολές να το ερευνήσουν», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Ράζακ δήλωσε σοκαρισμένος μετά την είδηση της συντριβής. “Είμαι σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι ένα αεροσκάφος των MH συνετρίβη. Ξεκινάμε αμέσως έρευνα”, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Τwitter.
 
Πάντως στο συμπέρασμα της κατάρριψης φαίνεται να καταλήγει και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, ο οποιος αναφέρει μέσω twitter ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία εφοδιάζει τους αυτονομιστές με ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα εδάφους-αέρος.