Broadcast live streaming video on Ustream

Ξεκίνησε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ της Πέμπτης η χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.

 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό της χώρας του να αρχίσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο.
 
Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ που δόθηκε αμέσως μετά ανέφερε ότι η επιχείρηση αυτή αρχίζει.

Ναυτικό, πυροβολικό και αεροσκαφή βομβαρδίζουν παντού στη Γάζα. 



Broadcast live streaming video on Ustream

Σημαντική κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη λωρίδα της Γάζας, περιγράφει η Haaretz. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι βαρύ ισραηλινό πυροβολικό σφυροκοπεί ολόκληρη την έκταση της Λωρίδας της Γάζας. Κάτοικος της περιοχής ανέφερε στην ισραηλινή εφημερίδα ότι “χτυπάνε από κάθε κατεύθυνση, τα πάντα εδώ τρέμουν”.

Η επιχείρηση ξεκίνησε με διακοπή ρεύματος στην Γάζα, μία ώρα πριν την προγραμματισμένη διακοπή που ήταν για τις 11 το βράδυ. Αμέσως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άρχισαν τα πυρά του Ναυτικού, ενώ ταυτόχρονα οι χερσαίες δυνάμεις έμπαιναν στο έδαφος της Γάζας.

 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ισραηλινού στρατού, η επιχείρηση θα έχει στόχο να βρει και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες όπουν κρύβονται τα ένοπλα τμήματα της Χαμάς.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν αυτόπτες στα social media, η χερσαία επιχείρηση δεν περιορίστηκε μόνο στα βόρεια της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός χθες είχε ζητήσει από τους πολίτες να την εκκενώσουν, αλλά έγινε ταυτόχρονα σε όλη την περιοχή. Παράλληλα το Ισραήλ κάλεσε τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Γάζα να εκκενώσουν τα ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει.

Αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι της Γάζας αναφέρουν βομβαρδισμούς στα σύνορα της Γάζας από ξηράς και με πολεμικά σκάφη.
 
Λίγες ώρες νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον τρεις ακόμα ανήλικοι έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσιογράφοι του Reuters και κάτοικοι της Γάζας έκαναν λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς, προφανώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χερσαίας επιχείρησης.


Στη χερσαία επιχείρηση συμμετέχουν μονάδες «του πεζικού, των τεθωρακισμένων, του πυροβολικού, του μηχανικού καθώς επίσης οι μυστικές υπηρεσίες με εναέρια και ναυτική υποστήριξη», σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου του Ισραήλ.

Εκρήξεις ακούγονταν και λάμψεις ήταν ορατές στον ορίζοντα στη Γάζα. Οβίδες έπληξαν σημείο κοντά στο νοσοκομείο αλ Ουάφα, ανατολικά της Σετζάια, ενός ανατολικού προαστίου της Γάζας.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της Χαμάς και του Ισραήλ αρνήθηκαν πως επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Εν τω μεταξύ, τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα έπληξαν την ισραηλινή πόλη Ασκελόν, λίγη ώρα μετά την πεντάωρη ανακωχή. To Iσραήλ απάντησε στην εκτόξευση ρουκετών με αεροπορικές επιθέσεις στη Βόρεια Γάζα.

Χθες το Ισραήλ ανακοίνωσε πεντάωρη ανακωχή, για ανθρωπιστικούς λόγους, προειδοποιώντας ωστόσο πως θα την ακυρώσει εάν υπάρξουν εχθροπραξίες από την παλαιστινιακή πλευρά.

Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός ζητήθηκε από τον ΟΗΕ ώστε να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα που κατοικείται από 1,8 εκατ. Παλαιστίνιους που τελούν υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και χρόνια.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σβανάς