Πύραυλο εδάφους-αέρος, πιθανότατα τύπου που έχουν όλες τα εμπλεκόμενα μέρη, βλέπουν οι ΗΠΑ, Κίεβο και φιλορώσοι αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του αεροσκάφους.
 
Το πρωί της Παρασκευής, αξιωματούχοι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε πως οι φιλορώσοι ένοπλοι συμφώνησαν να δώσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Οι ένοπλοι, ανέφερε ο ΟΑΣΕ, είχαν τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους του Κιέβου, της Μόσχας και του Οργανισμού.
Όπως μεταδίδει η “Guardian” οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδωσαν στη δημοσιότητα, αναρτώντας στο Ιντερνετ, ηχητικά μηνύματα από συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών διοικητών των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία, στις οποίες παραδέχονται ότι κατέρριψαν ένα αεροσκάφος και ότι στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι επρόκειται για επιβατηγό αεροπλάνο.
 
Η αυθεντικότητα των συνομιλιών δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί.
 
Οι ουκρανικές υπηρεσίες υπέκλεψαν συνομιλίες ανάμεσα στον διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκορ Βέζλερ (Μπες) , το ρώσο συνταγματάρχη Βασίλ Μικολάιοβιτς Γκεράνιν και τον στρατιωτικό διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν που συζητούν την κατάρριψη του αεροπλάνου.
 
Στην πρώτη συνομιλία ο Ιγκορ Μπέζλερ φέρεται να λέει στον Γκεράνιν: “Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο”.
 
Σε άλλη συνομιλία, κάποιος ονόματι “Γκρεκ” και κάποιος “ταγματάρχης” συζητούν την κατάρριψη του αεροπλάνου με τον τελευταίο να δηλώνει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για πολιτικό, και όχι για στρατιωτικό, αεροσκάφος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνομιλητή του, ο “ταγματάρχης” λέει ότι στα συντρίμμια δεν έχουν βρεθεί όπλα, αλλά μόνο μη στρατιωτικά αντικείμενα και ότι το μοναδικό επίσημο έγγραφο είναι “η ταυτότητα ενός φοιτητή από την Ινδονησία…”.
 
Σε άλλη συνομιλία ένας αυτονομιστής φέρεται να συνομιλεί με τον διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν για να του πει ότι “τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν πολιτικό αεροσκάφος”.
 
“Επεσε έξω από το Χράμποβο… υπάρχουν πολλά πτώματα γυναικών και παιδιών…στην τηλεόραση λένε ότι ήταν ένα ουκρανικό, μεταγωγικό Antonov-26, αλλά η ταμπέλα λέει ΄Malaysia Airlines΄. Τι γύρευε πάνω από την Ουκρανία;” , λέει ο συνομιλητής και ο Κοζίτσιν απαντά: “Μετέφερε κατασκόπους. Γιατί στο διάολο πετάνε, εδώ γίνεται πόλεμος”.

 
H έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος είναι εμπρηστικό ζήτημα για όλες τις πλευρές: Το βάρος του εγκλήματος θα βαρύνει κρισιμότατα στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο της ουκρανικής κρίσης, για αυτό και αρκετοί εμπειρογνώμονες διεθνώς καλούν τις τελευταίες ώρες η έρευνα να γίνει υπό έναν ανεξάρτητο φορέα που θα έχει την υποστήριξη αριθμού χωρών.
 
Έντονες ανησυχίες έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται για το σημείο της συντριβής και το ενδεχόμενο να φαλκιδευτούν στοιχεία. Η αξιοπιστία της έρευνας, η οποία φαίνεται ήδη από το πρώτο 24ωρο να τίθεται εν αμφιβόλω, είναι καθοριστική για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν το “μαύρο κουτί”, τον καταγραφέα των δεδομένων της πτήσης, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία, πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, ενώ την ίδια πληροφορία μετέδωσε το Associated Press. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αεροσκάφος μετέφερε 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.

 
“Οι 280 επιβάτες και το 15μελές πλήρωμα είναι νεκροί”, έγραψε ο σύμβουλος του υπουργειου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκερασένκο, στη σελίδα του στο Facebook. Δεκάδες πτώματα, διασκορπισμένα ανάμεσα στα φλεγόμενα συντρίμμια του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, ανέφερε ότι αντίκρισε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ο οποίος έφτασε στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο, στην ανατολική Ουκρανία.

Ένας διασώστης είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο σημείο της συντριβής, κοντά στο χωριό Γκράμποβο, τουλάχιστον 100 πτώματα. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων, πρόσθεσε, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Μπόινγκ ενδεχομένως να διαλύθηκε στον αέρα.
 
Η περιοχή αυτή της περιφέρειας του Ντονέτσκ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις.
 
Πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπλοΐας μετέδωσε νωρίτερα πως το αεροσκάφος δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο όταν ήταν αναμενόμενο και κατέπεσε κοντά στην πόλη Σαχτάρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.


Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Malaysia Airlines στο αεροσκάφος επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 43 Μαλαισιανοί (οι 15 από τους οποίους ήταν μέλη του πληρώματος), 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 5 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και ένας Καναδός. Οι εθνικότητες των άλλων επιβατών εξακολουθούν να ερευνώνται.

Πολλοί από τους επιβάτες επρόκειτο να μεταβούν στην Αυστραλία, μέσω της Κουάλα Λουμπούρ, για να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές συνέδριο για το AIDS.
 
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία «μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Επίσης ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Μπόινγκ χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες.

Ωστόσο ηγετικό στέλεχος των τελευταίων απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους και αντιθέτως υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για την τραγωδία λέγοντας πως εάν είχε τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή και δεν ξεκινούσαν τις επιθέσεις εναντίον των αποσχιστών δεν θα συνέβαινε αυτό το περιστατικό.

«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.
 
Να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης ζήτησε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ, σύμφωνα με τον οποίο το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νατζίμπ δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους. «Οι ουκρανικές αρχές εικάζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η Μαλαισία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα αίτια της τραγωδίας», είπε. Ανέφερε ακόμη ότι θα σταλεί στην Ουκρανία μια ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης από τη Μαλαισία.