Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο τη στρατιωτική πίεση εντείνοντας τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
 
Τις τελευταίες ώρες έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων με τις παλαιστινιακές πηγές να ανεβάζουν τους νεκρούς σε πάνω από 300 στις περίπου δύο εβδομάδες των συγκρούσεων.
 
Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στη Γάζα, το 80% των θυμάτων είναι άμαχοι και ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες. Τουλάχιστον 2.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων στις 8 Ιουλίου.
 

Στους 40.000 οι εκτοπισμένοι
 

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις 24 ώρες, φτάνοντας τους 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
 
Στην περιοχή, σημειώνονται μαζικές διακοπές ρεύματος και όπως έγινε γνωστό, το 70% των περιοχών είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ταυτόχρονα, τα αποθέματα νερού μειώνονται δραματικά, ενώ οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που υπάρχουν στη Γάζα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και απειλούν τη δημόσια υγεία.
 

Ακριβά τρόφιμα, ελλείψεις σε φάρμακα
 

Επιπλέον, καταγράφεται ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων, καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να μεταφέρουν φρέσκα προϊόντα. Υπάρχουν δε σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα.
 
Στην άλλη πλευρά, Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά, ανακοίνωσε το Τελ Αβίβ, ανεβάζοντας σε δύο τις ισραηλινές ανθρώπινες απώλειες, ενώ αρκετοί ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων.
 
Ανακοινώθηκε επίσης ότι έχουν πληγεί περίπου 240 παλαιστινιακοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων 21 κρυμμένων εκτοξευτήρων ρουκετών και δέκα σηράγγων.
 
Στην περιοχή αναμένεται εντός της ημέρας ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός.