«Το συνεχιζόμενο επί 40 χρόνια έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, η τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου, φέρει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, ενώ το δρόμο για την εισβολή άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου», αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

«Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η ιστορία αλλά και οι κατοπινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

 
«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά ότι θα αντιταχθεί σε λύσεις – ανοιχτής ή συγκαλυμμένης – διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Θα στηρίξει τον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των εργαζομένων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια», καταλήγει ο Περισσός.