Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν την Τρίτη την εκτίμηση τους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές πιθανόν να κατέρριψαν «κατά λάθος» το μοιραίο αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών ενώ αυτό πετούσε στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.
 
Κατά τους αμερικανούς ανώτερους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών το αεροσκάφος μπορεί να καταρρίφθηκε κατά λάθος από φιλο-ρώσους αυτονομιστές οι οποίοι ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.

Συμφωνία μαλαισιανού πρωθυπουργού – αυτονομιστών

Οι σοροί των επιβατών στην Ολλανδία, τα «μαύρα κουτιά» στη Μαλαισία και οι επιθεωρητές στον χώρο της συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους. Αυτές είναι οι αδρές γραμμές της συμφωνίας στην οποία κατέληξε ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ και ο επικεφαλής των Ουκρανών αυτονομιστών Αλεξάντερ Μποροντάι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση. 

«Τις τελευταίες ημέρες εργαζόμασταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ώστε να αποκαταστήσουμε επαφή με αυτούς που έχουν την ευθύνη της περιοχής στην οποία συνετρίβη η πτήση ΜΗ17», δήλωσε ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός:

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν στιγμές στις οποίες ήθελα να εκφράσω πιο έντονα την οργή και τη θλίψη που αισθάνεται ο λαός της Μαλαισίας και εγώ προσωπικά. Αλλά κάποιες φορές, πρέπει να εργαστούμε ήσυχα προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

 
Οι αναφορές του Μαλαισιανού πρωθυπουργού στη «συνεργασία του κ. Μποροντάι» παρακάμπτουν ουσιαστικά την κυβέρνηση του Κιέβου, αναγνωρίζοντας τον ντε φάκτο έλεγχο των αυτονομιστών.
Σημειώνεται πως τα «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου, τα οποία έχουν καταγράψει την πορεία του, παραδόθηκαν από τους φιλορώσους αντάρτες σε Μαλαισιανούς αξιωματούχους και θα μεταφερθούν στη Μεγάλη Βρετανία για ανάλυση δεδομένων, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Οι ερευνητές ελπίζουν οι συσκευές, οι οποίες φαίνεται να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, να μπορέσουν να παράσχουν στοιχεία για το τι οδήγησε το αεροσκάφος στην συντριβή.

Στο Χάρκοβο οι σοροί

H αμαξοστοιχία – ψυγείο που μετέφερε τις σορούς περίπου 200 επιβαινόντων του αεροσκάφους επρόκειτο να φθάσει σήμερα τα ξημερώματα στο Χάρκοβο, πόλη που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ εν συνεχεία οι σοροί θα μεταφερθούν με αεροσκάφος C-130 στην Ολλανδία, όπου θα ξεκινήσει και η επίπονη διαδικασία της αναγνώρισης.

«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο χειρισμός των σορών φαίνεται ότι ήταν πιο προσεκτικός από ό,τι αρχικά θεωρήσαμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Οι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι καθυστέρησαν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας προκειμένου να επιβιβαστούν σε αυτήν διεθνείς παρατηρητές, όχι εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης.


Διεθνείς παρατηρητές στο σημείο της συντριβής

Οι τρεις ομάδες διεθνών παρατηρητών, που βρέθηκαν στο σημείο πέντε ημέρες μετά το τραγικό γεγονός της κατάρριψης, σημειώνουν ότι μέρος των συντριμμιών του αεροσκάφους έχει αλλοιωθεί και κοπεί, παρουσιάζοντας διαφορετική εικόνα σε σχέση με την πρώτη φορά που τα είδαν.

Νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της υποστήριξής της στους φιλορώσους αποσχιστές στην Ουκρανία, πράγμα που η Μόσχα αρνείται.
 
Θα υπάρξει διεύρυνση της λίστας αξιωματούχων και οργανισμών οι οποίοι πλήττονται από τις κυρώσεις, ενώ θα δημιουργηθεί και νέα λίστα έως την ερχόμενη Πέμπτη.
 
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, τόνισε ότι στόχο θα αποτελέσει «η κλίκα των παλιόφιλων του Πούτιν», αναφερόμενος στους στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου.
 
Οι υπουργοί θα ζητήσουν επίσης από την Κομισιόν να εξετάσει την πιθανότητα επιβολής εμπάργκο σε νέες πωλήσεις όπλων στη Ρωσία, καθώς και κυρώσεων στον ενεργειακό και χρηματοοικονομικό τομέα.
 
Μιλώντας στο συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να επηρεάσει τους αποσχιστές στην Ουκρανία υπέρ της παροχής ελευθερίας κινήσεων σε όλους τους διεθνείς ερευνητές.
 
Κάλεσε ωστόσο και την Δύση να ασκήσει επιρροή στην ουκρανική κυβέρνηση ώστε να δώσει ένα τέλος στην ένοπλη διαμάχη, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει Ρώσους και ρωσόφωνους της Ουκρανίας στο βωμό της μη επιβολής δυτικών κυρώσεων εναντίον της.

Το Κίεβο ανακατέλαβε το Σεβεροντονέτσκ
 

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη του Σεβεροντονέτσκ, 140 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ.
 
Η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε επίσης νέα επιστράτευση εφέδρων κάτω των 50 ετών.
 
Τουλάχιστον 13 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

(Πηγές: Ναυτεμπορική, Καθημερινή)