«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι συνετρίβη» δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Αλγερίας, ενώ σύμφωνα με τον Guardian συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν στην περιοχή Τιλεμσί στο Μάλι. Εκεί είχαν επικεντρωθεί από την πρώτη στιγμή οι έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν και γαλλικά μαχητικά τύπου Mirage 2000.
 
Το αεροσκάφος τύπου MD-83 ανήκε στην ισπανική Swiftair και είχε ναυλωθεί από την Air Algerie. Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 05:10 (τοπική ώρα). Περίπου 50 λεπτά μετά την απογείωση χάθηκε από τα ραντάρ.
 
Ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο δήλωσε ότι το τελευταίο μήνυμα εστάλη από τον πιλότο στη 01:30 (ώρα Γκρίνουιτς), καθώς ζητούσε από τον πύργο ελέγχου του Νίγηρα άδεια να αλλάξει πορεία λόγω κακοκαιρίας. 
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 110 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Air Algerie Κάρα Τέρκι, 50 από τους επιβάτες ήταν Γάλλοι. Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, του υπουργού Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, καθώς και τον υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών συγκάλεσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
 
Επέβαιναν, επίσης, 24 άνθρωποι από την Μπουρκίνα Φάσο, πάνω από δέκα Λιβανέζοι, τέσσερις από την Αλγερία, δύο από το Λουξεμβούργο, καθώς και ένας Βέλγος, ένας Ουκρανός, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός, ένας Καμερουνέζος και ένας Ρουμάνος υπήκοος. Τα μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί. 
 
Από τη Βηρυτό, επίσημη πηγή ανέφερε ότι μεταξύ των επιβατών ήταν τρεις οικογένειες από τον Λίβανο με δέκα παιδιά. 
 
Δεκαπέντε από τους Γάλλους επιβάτες θα μετεπιβιβάζονταν στο Αλγέρι σε άλλο αεροπλάνο με προορισμό το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Στο αεροδρόμιο έχει βρίσκεται ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να στηρίξει τις οικογένειές τους. 
 
Άλλοι επτά επιβάτες, μέλη τριών οικογενειών, θα μετεπιβιβάζονταν σε αεροσκάφος με προορισμό τη Μασσαλία. Συγγενείς τους έφτασαν στο αεροδρόμιο Μαρσέιγ-Μαρινιάν προκειμένου να ενημερωθούν και με την ελπίδα να λάβουν ευχάριστα νέα για την τύχη των ανθρώπων τους.
Επίσης, αδιευκρίνιστος αριθμός επιβατών επρόκειτο να συνεχίσει το ταξίδι του για το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού. 
 

Τρίτη αεροπορική τραγωδία

 
Είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται μέσα σε μία εβδομάδα, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Εάν επιβεβαιωθεί ότι και οι 116 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Swiftair είναι νεκροί, τότε σε μία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα 462 άνθρωποι.
 
Στις 17 Ιουλίου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών την ώρα που πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο 298 ανθρώπων. Στις 23 Ιουλίου δικινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε εν μέσω τυφώνα στο νησί Πενγκού της Ταϊβάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 48 άνθρωποι.