Σε συμβιβαστική φόρμουλα για τον γόρδιο δεσμό της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων κατέληξε η κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την Πέμπτη.
 
Η διαδικασία θα συνεχιστεί πια στις δημόσιες υπηρεσίες με «βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο», τις οποίες ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.
 
Διατηρείται η ποσόστωση, αλλά «θα αποσαφηνιστεί ότι η αξιολόγηση δεν οδηγεί σε απολύσεις» και συνδέεται με την επανεκπαίδευση όσων λάβουν χαμηλή βαθμολόγια.
 

Διαρκής ωστόσο η δυσαρέσκεια σε κυβερνητικούς βουλευτές

Φορολογικές ελαφρύνσεις ζητούν έξι βουλευτές της ΝΔ σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, επικαλούμενοι τον κίνδυνο αποτυχίας των εισπρακτικών στόχων της κυβέρνησης, λόγω πραγματικής αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στο ύψος της φορολογίας.
 
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Αλέξανδρος Κοντός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Ιορδάνης Τζαμτζής και Κώστας Τσιάρας, επισημαίνουν πως η φορολογική πολιτική πλήττει καίρια τα νοικοκυριά και πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται πολλές φορές να πληρώσουν φόρους, ίσους ή ακόμα και υψηλότερους των εισοδημάτων τους, λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης.
 
Οι βουλευτές προτείνουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση του ποσοστού προκαταβολής φόρου από το “υπέρογκο” 55%, όπως επίσης και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και του ύψους των τεκμηρίων διαβίωσης.
 

Σιγουριά για την προεδρική εκλογή

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευ. Μεϊμαράκης αξιοποίησαν την εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στο Κοινοβούλιο η Βουλή για την 40η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, για να εμφανισθούν …κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι ότι «υπάρχουν οι 180 βουλευτές» που θα ψηφίσουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, άρα, δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
 
Κι αυτό παρότι, την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε λίγο περισσότερους από 170 βουλευτές αλλά η βελτίωση του οικονομικο-πολιτικού κλίματος από το φθινόπωρο (αν πάει καλά η αξιολόγηση της τρόικας και η διαβούλευση για το χρέος) θα απελευθερώσει και τους υπόλοιπους. 
 
Συνεργάτης του πρωθυπουργού μάλιστα χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα θετικό» το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης άφησε προ ημερών, για πρώτη φορά, ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι 11 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στην προεδρική πλειοψηφία εάν το πολιτικό κλίμα το επιστρέψει.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κ. Μεϊμαράκη η ΝΔ θα μπορούσε να προσελκύσει πολλούς από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και από τους ΑΝ.ΕΛ.  που έχουν δεσμούς αίματος με την «γαλάζια» παράταξη με τελικό στόχο των «μαγικό» αριθμό των 180 βουλευτών. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μεϊμαράκης στέλνει κι ένα μήνυμα αφενός στα στελέχη εκείνα, όπως ο Δ. Αβραμόπουλος, που μίλησαν ακόμη και για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου σε όσους απεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών ακόμη και «αριστερής παρένθεσης».