Μετά τη μακρά συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης των επικεφαλής της τρόικας με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν το πρωί της Παρασκευής στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις υποθηκών σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

 
Ταυτόχρονα, υπήρξε συμφωνία για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την αφερεγγυότητα, στο οποίο προβλέπεται η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Ανώτερη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημερώνοντας για την επιτυχή κατάληξη της πέμπτης αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πρόοδος στην εφαρμογή του μνημονίου.
 

Προκλήσεις-κλειδιά


Όμως, προειδοποίησε ότι παραμένουν προκλήσεις- κλειδιά, παρά τη σημαντική πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
 
Για τους εκπροσώπους της τρόικας, βασικό ζήτημα είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ξεπερνούν το 50% στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ανέρχονται σε περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων γύρω από το θέμα των εκποιήσεων, τονίζοντας ότι η προσωπική παρέμβαση του κ. Αναστασιάδη οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
«Αυτό μάς χαροποιεί λαμβάνοντας υπόψη την παρέμβαση του προέδρου, ο οποίος προέβαλε τις κοινωνικές ευαισθησίες για τα θέματα που συζητούνται με την τρόικα» είπε χαρακτηριστικά.