Τα funds διεκδικούσαν ποσό ύψους 1,3 δισ. δολ. και οι επαφές ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης στο γραφείο του μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο με σκοπό να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.
 
Ο στόχος ήταν να βρεθεί λύση πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, τοπική ώρα (07:00 την Πέμπτη ώρα Ελλάδας). Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αργεντινής ήταν ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Άξελ Κισίλοφ.
 
 

Πτώχευση για μόλις 539 εκατ.
 

Η Αργεντινή κινδυνεύει να κηρύξει πτώχευση για ποσό ασήμαντο για κράτος, ύψους μόλις 539 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πιστωτές της είχαν συμφωνήσει στο κούρεμα των ομολόγων της που διακρατούσαν κατά 70% μετά την οικονομική κρίση του 2001.

 
Όμως, ο αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα έχει μπλοκάρει την καταβολή του ποσού, διατάζοντας τη χώρα να καταβάλει πρώτα ποσό 1,3 δισ. δολαρίων στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML και Aurelious τα οποία την εποχή εκείνη είχαν αρνηθεί την απομείωση χρέους.

Επιπτώσεις στους πολίτες

O δικηγόρος που είχε αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή δήλωσε ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής. «Δεν είναι απλά ένα τεχνικό γεγονός, είναι ένα αληθινό και επώδυνο γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους πολίτες της Αργεντινής, στους ομολογιούχους και στους πιστωτές.
 
«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα. Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές» είπε.
 
Ο Κισιλόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση, εξέφρασε την έκπληξή του λέγοντας ότι «μοιάζει να έχει γραφτεί υπέρ της μίας πλευράς».
 
 

Καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας;
 

Η Αργεντινή σύμφωνα με την Standard & Poor's μπαίνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αφού δεν μπορεί να πληρώσει ποσό 536 εκατ. δολαρίων στους «κουρεμένους» ομολογιούχους. 
 
Ο υπουργός απέρριψε τον χαρακτηρισμό της επιλεκτικής χρεοκοπίας, λέγοντας ότι τα χρήματα έχουν κατατεθεί στις αμερικανικές τράπεζες, αλλά ένας δικαστής με την απόφασή του δεν επιτρέπει να τα εισπράξουν.

Ο οικονομολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Εδουάρδο Λέβι εκτιμά ότι αν είχε υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα, η χώρα θα έβγαινε από την ύφεση εντός του 2014. Με τα νέα δεδομένα, ο ίδιος εκτιμά ότι το ποσοστό της συρρίκνωσης του ΑΕΠ για το έτος θα είναι της τάξης του 0,8%.