«Ζητούμε να ξαναρχίσουν οι έρευνες. Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο των αγαπημένων μας πρέπει να λογοδοτήσουν» αναφέρουν οι οικογένειες των θυμάτων, σε κοινή ανακοίνωσή τους. 
 
«Θέλουμε τη στήριξη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας για να ανοίξει και πάλι ο φάκελος. Θέλουμε Δικαιοσύνη» τόνισε ο Εσανουλά Σάφι, του οποίου τα τέσσερα παιδιά και η σύζυγος πνίγηκαν στο ναυάγιο.
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε την Παρασκευή η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, τονίστηκε ότι «η επιλογή του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία ως προς τη διερεύνηση των ευθυνών των λιμενικών για την πρόκληση του ναυαγίου, καθώς και για την καταγγελθείσα από τους διασωθέντες κακομεταχείριση που υπέστησαν στο Φαρμακονήσι, αγνοώντας τις εγκλήσεις των παθόντων και τις αναλυτικές μαρτυρίες τους, υπονομεύει το δικαίωμά τους να ζητούν έννομη προστασία και καταστρατηγεί θεμελιώδη δικαιώματα και εγγυήσεις υπέρ του θύματος στο πλαίσιο την ποινικής δίκης».
 
Εκείνο το βράδυ δεν τηρήθηκε κανένας κανόνας έρευνας και διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης που είναι υπεύθυνο στην Ελλάδα δεν ενεργοποιήθηκε παρά μετά τη βύθιση του πλοίου, υποστήριξε δικηγόρος των συγγενών, ζητώντας απαντήσεις από τη Δικαιοσύνη. 
 
Επίσης, προανήγγειλε ακόμη και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
 

Επιχείρηση συγκάλυψης
 

Η Γιάννα Κούρτοβικ, από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, έκανε λόγο για τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης, προκειμένου να καλυφθούν όσοι ευθύνονται για τον πνιγμό 11 ανθρώπων.  
 
Όπως σημείωσε, από το υλικό της δικογραφίας, την ίδια την Πράξη του εισαγγελέα και τα Πρακτικά της Βουλής στις 29/1/2014, προκύπτει ότι στο Φαρμακονήσι έγινε επιχείρηση «προστασίας συνόρων» δηλαδή αποτροπής και επαναπροώθησης και όχι διάσωσης, αφού μόνο μετά τη βύθιση του σκάφους και αφού, ήδη, είχαν επιβιβαστεί στο σκάφος του Λιμενικού οι διασωθέντες, ενημερώθηκε το αρμόδιο Κέντρο Διάσωσης.