Σε ισχύ τέθηκε από τις 8.00 το πρωί η τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε την προσωρινή εκεχειρία, στην οποία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς «ευκαιρία για ηρεμία» και κάλεσε τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, σε μία προσπάθεια να βρεθούν συγκλίσεις.

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος συνεννόησης», τόνισε ο Κέρι, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου πρόκειται να καλέσει στο Κάιρο τις δύο πλευρές ώστε να λάβουν μέρος σε «σοβαρές» διαπραγματεύσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν μια μικρή αντιπροσωπεία για να λάβει μέρος στις συνομιλίες.

Την επίτευξη συμφωνίας για τριήμερη κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Σύμφωνα με κοινή δήλωσή τους, στη διάρκεια της εκεχειρίας «οι δυνάμεις εδάφους θα παραμείνουν στις θέσεις τους», κάτι που σημαίνει ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν.
Το θάνατο τεσσάρων ατόμων από πυρά ισραηλινού τεθωρακισμένου ανακοίνωσε η παλαιστινιακή πλευρά και ενώ βρίσκεται σε εφαρμογή η ανθρωπιστική εκεχειρία των 72 ωρών στη Γάζα. 
 
Από την πλευρά του Ισραήλ δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. 
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και μαρτυρία φωτογράφου του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το περιστατικό συνέβη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.