Δύο ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, οι σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ προειδοποιώντας για την εκτόξευση ρουκετών, ενώ σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στην πόλη της Ράφα στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.


Το Τελ Αβίβ κατηγόρησε από την πλευρά του τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις για την παραβίαση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή της Ράφα.
Ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ στον νότιο τομέα της Γάζας λίγη ώρα μετά την έναρξη ισχύος της 72ωρης εκεχειρίας, σύμφωνα με μαρτυρία φωτογράφου του πρακτορείου Reuters και ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή δήλωσή τους τα ξημερώματα της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας για τριήμερη κατάπαυση του πυρός, στη διάρκεια της οποίας όμως οι δυνάμεις εδάφους θα παρέμεναν στις θέσεις τους και δεν θα αποσύρονταν.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά θα μετέβαιναν στο Κάιρο προκειμένου να έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας.